19 oct. 2019 | 15:07

Capacitatea uimitoare a creierului de a detecta bolile înaintea medicilor

ȘTIINȚĂ
Capacitatea uimitoare a creierului de a detecta bolile înaintea medicilor

Creierul uman este o „mașinărie” foarte complexă și foarte avansată care are inclusiv capacitatea de a detecta bolile în celelalte persoane chiar înainte ca acestea să se manifeste. Cum face asta?

Un nou studiu arată că simțul vederii și al mirosului sunt suficiente pentru a ne da seama că cineva are o problemă de sănătate, chiar și înainte ca aceasta să se manifeste. Iar pe lângă faptul că creierul tău devine conștient de acest aspect, încearcă să găsească și soluții pentru o posibilă contaminare.

Pentru a confirma această ipoteză, cercetătorii au supus două grupuri de participanți unui test. Unul dintre grupuri era alcătuit din persoane care prezentau simptome de boală (oboseală, durere, febră). Aceste persoane au fost fotografiate, filmate și supuse unor teste ADN.

În schimb, celălalt grup de participanți a fost expus la aceste mirosuri și imagini cu persoanele bolnave, dar și unora care proveneau de la cele sănătoase. Fiecare dintre aceștia a fost rugat să evalueze cât de bolnavă era fiecare persoană în parte și cu care i-ar plăcea să socializeze. În tot acest timp, activitatea cerebrală a participanților la studiu era înregistrată cu ajutorul unui scaner cu rezonanță magnetică.

„Cercetarea ne indică o diferență semnificativă în modul în care preferăm să socializăm cu persoanele sănătoase, decât cu cele care prezintă simptome de boală. Astfel, sistemul imunitar este asistat în munca sa de un repertoriu de simțuri care pot detecta cu ușurință problemele de sănătate ale celorlalți”, au declarat autorii studiului.

Cu toate că tindem să evităm pericolul în acest fel, mecanismul nu se aplică și în cazul persoanelor care ne sunt apropiate. Spre exemplu, sunt câteva persoane în preajma cărora ai sta chiar și dacă ar fi foarte răciți. Astfel, semnalul de boală poate chiar și să sporească atenția și grija față de cei apropiați.