28 mart. 2019 | 14:29

La ce riscuri te supui dacă îți bei cafeaua prea fierbinte

ACTUALITATE
La ce riscuri te supui dacă îți bei cafeaua prea fierbinte

Ce-i mai bun dimineața decât o ceașcă aburindă de cafea? Totuși, pare că ar trebui să avem grijă la temperatură atunci când o consumăm.

O echipă internațională de cercetători a pornit să afle temperatura perfectă pe care ar trebui să o aibă o ceașcă de cafea. Aparent, odată ce lichidul trece de temperatura de 60 de grade Celsius încep și riscurile asupra corpului tău.

Potrivit noului studiu, cei care își beau cafeaua la o temperatură de 60 de grade Celsius își măresc șansele de a se îmbolnăvi de cancer esofagian cu până la 90%.

Cercetarea vine după anunțul World Health Organization. Organizația recomandă să nu bem vreun lichid la o temperatură mai mare de 65 de grade Celsius. Totuși, consumatorii par să prefere să-și bea cafea mai fierbinte de 60 de grade, potrivit unui studiu anterior.

Aparent, nu există dovezi clare care să sugereze motivul exact pentru care riscul de a te îmbolnăvi de cancer esofagian crește dacă bei băuturi fierbinți. Cea mai plauzibilă explicație pare a fi vătămarea celulelor din esofag prin expunerea lor la temperaturi prea mari.

Cât de fierbinte e cafeaua la magazin

Asociația Națională a Cafelei din SUA spune că cei care fac cafea ar trebui să mențină o temperatură a apei între aproximativ 90 și 95 grade Celsius.

La Starbucks, temperatura standard a băuturilor calde este între 65 și 75 de grade Celsius. În cazu băuturilor pentru copii, acestea sunt servite de regulă la aproximativ 55 de grade Celsius.

McDonald’s nu oferă date exacte legate de cafeaua pe care o vinde. Totuși, știm că a fost implicată într-un proces exact din această cauză. În anii ‘90, compania a fost dată în judecată fix pentru că servea cafea mult prea fierbinte. Dovezile au arătat că McDonald’s servea cafeaua la o temperatură de aproximativ 82 de grade Celsius.

Deci data viitoare când bei o cafea, poate vei folosi înainte un termometru.