Studiul pe păianjeni care te-ar putea face să renunți definitiv la cafea
Există o întreagă dezbatere asupra efectelor pe care consumul de cafea îl are asupra corpului uman și pare că nu se poate ajunge la un consens: Este cafeaua bună pentru oameni sau nu?
Un studiu realizat de cei de la NASA arată că efectele cafelei asupra creierului nu sunt tocmai unele pozitive. Cercetătorii au folosit păianjeni pentru a vedea cum anumite substanțe le afectează creierul. Astfel, au expus animalele la o serie de chimicale, de la marijuana sau LSD la cofeină pentru a vedea cum funcționează creierul sub influența acestora.
Pentru a vedea cum aceste substanțe afectează creierul, cercetătorii s-au concentrat asupra pânzelor de păianjen. Studiul a fost realizat în 1995, dar rezultatele au fost unele surprinzătoare. NASA a analizat modelele pânzelor de păianjen pentru e determina nivelul de toxicitate al substanțelor, iar cafeaua pare să nu stea prea bine.
Sub influența diferitelor chimicale, păianjenii au fost destul de afectați și n-au mai reușit să-și realizeze pânzele la fel cum ar fi făcut-o în mod obișnuit.
Să bei sau să nu bei cafea?
Poate te-ai fi așteptat ca și păianjenii să fie afectați de droguri precum marijuana sau LSD. Partea interesantă e că și cofeina îi afectează pe aceștia destul de tare. După cum se poate vedea în imagini, cam cel mai ciudat model ar fi chiar rezultatul unui creier expus la cafea.
Totuși, faptul că păianjenii au fost atât de afectați de cafea nu înseamnă că și în cazul oamenilor cofeina ar avea același efect. În ciuda studiului, mulți experți susțin că aceasta ar avea și o varietate de efecte pozitive asupra coprului uman și chiar este indicat să bei o ceașcă de cafea pe zi.
Aceștia chiar au descoperit că două cești de cafea în fiecare zi ar putea să scadă riscul îmbolnăvirii de cancer, diabet sau boli cardiovasculare.