VIDEO Ce se întâmplă când decolează avionul și cum se vede din Boeing

Când decolează avionul, tu ești în scaun, cu centura pusă și parasolarul ridicat. Probabil că te-ai întrebat însă: ce se întâmplă în cabina piloților? Acest video cu un Boeing te lămurește.

Guillaume Laffon e pilot și pasionat de video. Așa că, în cabina unui Boeing 777, a montat o cameră video și a filmat în 4K ce se întâmplă în momentul când avionul decolează. Durează aproape un sfert de oră tot procedeul și oferă câteva explicații pe parcurs ca să înțelegi pas cu pas cum se văd lucrurile pentru piloți.

Laffon a filmat decolarea acestui Boeing din Paris. După cum vezi, la un moment dat, trebuie să aștepte pentru că avionul său se intersectează cu altul. Modul în care sunt organizate cursele e foarte important, deoarece accidentele se pot întâmpla foarte ușor.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

🇯🇵Going to Japan tomorrow🇯🇵 So excited to come back 👀 Have you ever been there?✨ Tell me what I should do there in comments✌🏻

O postare distribuită de GUILLAUME LAFFON (@guillaume.laffon) pe

De ce zboară avioanele ca Boeing la o anumită limită?

Odată ce s-a reușit cu bine decolarea, avioanele, fie că sunt Boeing, fie că sunt Airbus, trebuie să ajungă la o anumită limită. Cu avioanele mari de la Boeing sau Airbus, când decolează din aeroporturi, prima lor misiune este să iasă din raza aeroportului și să se ducă cât mai sus posibil și cât mai repede posibil.

Avioanele comerciale zboară la altitudini între 9,5 și 11,5 kilometri de sol. De obicei, ele ajung la altitudinea de croazieră la 10 minute de la decolare. Totuși, avioanele pot zbura mult mai sus de atât. Motivul pentru care acest lucru nu se întâmplă este siguranța. În cazul unei urgențe, de exemplu depresurizarea cabinei, ar dura mai mult ca pilotul să aducă avionul la o altitudine sigură pentru pasageri.

De ce trebuie ridicate parasolarele și stinse luminile înainte să decoleze un avion?

De fiecare dată, indiferent de avionul în care te regăsești, vei fi îndemnat să ridici parasolarul din dreptul geamului. Asta e valabil pe Boeing, Airbus și alte aeronave. Motivul e destul de simplu: e pentru încrederea pasagerilor. În caz de urgenţă, atât echipajul, cât şi pasagerii trebuie să evalueze în timp scurt şi eficient evacuarea avionului. Vizibilitatea, evident, e vitală.

Cât despre stingerea luminilor la decolare și la aterizare, aceasta e o măsură de siguranță. Este bine ca ochiul să fie obișnuit cu lumina puțină, mai ales dacă e întuneric afară. După cum vezi în videoul de acum, e noapte la decolarea din Paris cu acest Boeing.

Astfel, dacă se întâmplă ceva și nu mai e lumină în avion, iar evacuarea trebuie făcută de urgență, pasagerii vor avea dificultăți să se descurce. Dar fiind ochii deja acomodați, e mai ușor.

Andrei Simion
10:46 13.03.2019
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video