03 apr. 2019 | 11:03

Autoritățile din România îți pot oferi internet gratis pe banii UE

ACTUALITATE
Autoritățile din România îți pot oferi internet gratis pe banii UE

Comisia Europeană derulează un program numit WiFi4EU prin care mai multe localități din România pot să instaleze puncte de acces Wi-Fi pe banii UE.

Programul WiFi4EU este disponibil pentru mai multe localități din Uniunea Europeană, dar și din România, și autoritățile pot cere bani de la Comisia Europeană pentru a instala puncte de acces la internet wireless gratuit în locuri publice.

Prima etapă a programului a fost destinată pentru 1183 de localități europene, iar acestea au primit până la 15.000 de euro pentru a pune la punct infrastructura pentru internet wireless gratuit.

Acum se va desfășura al doilea val al programului și autoritățile din România se pot în scrie în perioada 4 aprilie, ora 14:00 și 5 aprilie ora 18:00 pentru a beneficia de cei 15.000 de euro. În acestă etapă se pun la bătaie 3400 de vouchere în valoare de 15.000 de euro fiecare, pe care municipalitățile le pot folosi pentru a instala rețele Wi-Fi în spații publice, biblioteci, muzee, parcuri și piețe.

Ce localități din România pot instala rețele Wi-Fi pe banii UE

Din România sunt mai multe municipalități care se pot înscrie pentru a primi acești bani, de la localități mici până la orașe mari. Pe listă se află Bucureștiul, Craiova, Aradul, dar și orașe mai mici precum Găești sau Drăgănești-Olt.

Lista completă a localităților din România care au posibilitatea de a se înscrie în acest program poate fi consultată aici. Pentru ca autoritățile să beneficieze de acești bani trebuie să se înscrie în portalul dedicat acestui program. Bonurile valorice se acordă pe principiul primul veni, primul servit.

Rețelele de internet wireless create prin intermediul platformei WiFi4Eu nu vor avea publicitate și vor fi gratuite pentru cel puțin 3 ani de la lansare și nici nu vor colecta date personale ale utilizatorilor. De asemenea, pentru a fi eligibile, proiectele nu trebuie să se suprapună cu alte oferte gratuite din aceeași zonă.

UE oferă 120 de milioane de euro până în 2020 pentru finanțarea acestui proiect. În total, aproximativ 8.000 de localități din toate statele membre ale Uniunii vor putea beneficia de aceste fonduri.

Prima etapă a programului WiFi4EU a avut loc în noiembrie 2018, şi la ea au participat peste 13.000 de municipalităţi din întreaga Europă cu un total de 2.800 de vouchere acordate.