17 oct. 2019 | 14:05

Apple Pay, luată la bani mărunți. Ce le pregătește Comisia Europeană americanilor

ACTUALITATE
Apple Pay, luată la bani mărunți. Ce le pregătește Comisia Europeană americanilor

Aplicația Apple Pay a intrat în atenția oficialilor Comisiei Europene. Bruxellesul se uită cu atenție la practicile giganților americani din tehnologie și, după criptomoneda Libra a celor de la Facebook, a venit rândul sistemului de plăți al Apple.

Comisia Europeană ridică unele semne de întrebare legate de sistemul de plăți al americanilor de la Apple – Apple Pay. Margrethe Vestager, comisarul european pentru concurenţă, verifică dacă nu cumva americanii încalcă regulile anti-trust.

Potrivit Bloomberg, oficialii europeni i-au luat la întrebări pe furnizorii de plăți mobile, pe reprezentanții băncilor și pe dezvoltatorii de aplicații pentru a vedea dacă nu cumva Apple a încălcat anumite reguli în această piață.

Deși Comisia Europeană nu specifică în clar că Apple e compania vizată, există suspiciuni că americanii ar fi abuzat de poziția lor și au recurs la practici anticoncurențiale.

„În acest context, Comisia monitorizează activ dezvoltarea soluțiilor de plăți mobile și comportamentul operatorilor activi implicați în proces”, notează CE.

De ce ar putea deranja Apple Pay

Mai multe companii din zona plăților mobile s-au plâns că Apple refuză să permită competitrilor accesul la Apple Wallet, dar și de faptul că iPhone-urile îi atenționează automat pe userii cu Wallet și interfața Apple Pay când se face conexiunea cu un dispozitiv NFC.

Alte aplicații, de pidlă, trebuie deschise manual pentru a se conecta cu un POS.

Deocamdată, Comisia Europeană nu a început o investigație propriu-zisă pe piața plăților mobile. Deocamdată analizează, cere păreri și, ulterior, poate decide să înceapă o anchetă oficială sau să renunțe la un astfel de demers din lipsă de probe solide.

Adevărul e însă că Apple crește fulminant pe zona plăților mobile și caute să marșeze în această direcție, mai ales că vânzările americanilor de dispozitive propriu-zise nu merg chiar foarte bine.

Șeful Apple, Tim Cook, se lăuda că Apple Pay crește într-un ritm mult mai bun decât PayPal. Lună de lună, americanii ar reuși să atragă mai mulți utilizatori decât platforma respectivă.