09 aug. 2019 | 07:53

Animalele de casă, tratamente antistres: la ce concluzie au ajuns cercetătorii

ACTUALITATE
Animalele de casă, tratamente antistres: la ce concluzie au ajuns cercetătorii

În cazul în care ți se pare că interacțiunea cu un animal de companie te ajută să te relaxezi, nu ești singurul. Un nou studiu atestă beneficiile mângâierii și jucatului cu câini sau pisici.

Este imposibil să nu te fi gândit la un moment dat să-ți cumperi un câine sau o pisică. Indiferent cât de aglomerat îți este programul și cât de puțin timp petreci pe acasă, în sufletul nostru, fiecare conștientizează că are doar de câștigat din prezența în cămin a unei vietăți patrupede. Un studiu a încercat să ateste fără echivoc beneficiile interacțiunii cu un animal de casă, dincolo de sentimentul nostru.

Un grup de cercetători de la Universitatea de Stat din Washington au demonstrat că, pe lângă faptul că animalele de companie îmbunătățesc starea de spirit a proprietarului, facilitează scăderea nivelului de stres. 

”Doar 10 minute pot avea un impact semnificativ”, a explicat Patricia Pendry, un profesor în cadrul departamentului de dezvoltare umană din cadrul Universității de Stat din Washingston. ”Studenții din studiul nostru care au interacționat cu câini și pisici au simțit o reducere semnificativă a cantității de cortisol din organism, un hormon important al stresului.”

O lucrare pe marginea subiectului a fost publicată de către profesoară în colaborare cu un student absolvent, Jayme Vandagriff, în publicația AERA Open. AERA provine de la Asociația de Cercetare Educațională Americană. Acesta a fost primul studiu de acest fel.

Studiul a fost unul cât se poate de simplu. Un număr de 250 de studenți au fost împărțiți în patru grupuri. Persoanele din primul grup s-au jucat 10 minute cu un animal de companie exact așa cum și-au dorit. Cei din al doilea grup s-au uitat la membrii primului grup cum se joacă. Persoanele din al treilea grup s-au uitat la o prezentare cu animalele disponibile pentru interacțiune. Cei din al patrulea grup au așteptat zece minute să ajungă se se joace cu animalele în liniște, fără pliante, telefoane sau alte surse de distragere.

Participanților la studiu le-a fost măsurat nivelul de cortisol din salivă la prima oară a dimineții și după efectuarea experimentului de doar zece minute. Doar cei care s-au jucat cu animalele de companie au înregistrat o scădere semnificativă a cantității de cortisol, chiar și dacă era destul de scăzut de la început.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele