Aplicațiile care îți vin preinstalate pe Android și te pun în pericol
Nu te-ai aștepta ca telefonul nou cu Android pe care îl cumperi să vină gata infectat cu malware, dar aparent este posibil.
Un studiu academic a analizat peste 82.000 de aplicații preinstalate pe aproximativ 1.700 de dispozitive cu Android. Astfel, cercetătorii au descoperit numeroase amenințări de securitate și confidențialitate care provin de la aceste aplicații. Partea proastă e că utilizatorii nici nu-și dau seama că acestea există.
Multe aplicații preinstalate nu pot fi șterse, chiar dacă unele sunt inutile pentru tine și nu ai nevoie de ele.
Studiul arată că un număr mare de aplicații preinstalate de pe Andoid permit unui număr mare de actori să monitorizeze și chiar să colecteze date personale ale utilizatorilor.
Aplicațiile preinstalate de pe Android îți pot colecta datele
Prin analizarea comportamentului a 3.118 aplicații și a datelor pe care acestea le accesau, cercetătorii au descoperit ceva neașteptat. Majoritatea aplicațiilor preinstalate erau concepute pentru a accesa date legate de autentificările de pe dispozitiv, pentru a obține liste ale aplicațiilor instalate sau pentru a vedea setări de rețea. Mai mult, chiar aveau capacitatea să ruleze cod.
La o privire mai atentă asupra domeniilor cu care aceste aplicații Android comunicau, experții au descoperit ceva în plus. Cele mai multe transmiteau date către compania-mamă Google, Alphabet, sau chiar către Facebook sau Amazon.
Majoritatea aplicațiilor preinstalate puteau accesa și colecta date ale utilizatorilor. Foloseau în mod activ acest acces pentru a transmite date către servere terțe.
Studiul arată că un alt comportament intruziv al aplicațiilor îl reprezintă și abilitatea de a colecta și trimite medate legate de apeluri sau mailuri.
Malware gata preinstalat pe Android
În unele cazuri, experții au descoperit chiar și malware în cazul anumitor dispozitive. În mare parte în telefoanele low-end, dar și în câteva dispozitive high-end.
„Am identificat variante bine-cunoscute ale familiilor de malware de pe Android care au prevalat în ultimiii câțiva ani, inclusiv Triada, Rootnik, SnowFox, Xinyin, Ztorg, Iop și software dubios dezvoltat de GMobi”, menționează studiul.
612 dintre aplicațiile preinstalate verificate au avut în componența lor cod care permitea aplicațiilor să aibă acces foarte adânc în sistemul de operare al dispozitivului.
Google spune că apreciază munca cercetătorilor, dar are îndoieli asupra metodologiei acestora. Aparent, nu poate face diferența între software-ul preinstalat și software malițios accesat de utilizator mai târziu, notează TechCrunch.
Experții spun că studiul lor nu arată decât suprafața unei probleme mai mari. Speră să aducă în atenția utilizatorilor eventualele pericole ale aplicațiilor preinstalate pe Android. De asemenea, îi îndreaptă spre o examinare mai critică asupra software-urilor pe care le folosesc.