22 oct. 2019 | 08:06

Amazon face echipă cu Facebook în lupta pentru combaterea ”deepfakes”

ACTUALITATE
Amazon face echipă cu Facebook în lupta pentru combaterea ”deepfakes”

Problema clipurilor în format deepfake devine una dintre cele mai importante la nivel global și mai multe companii importante de tech își unesc forțele pentru a le identifica.

Deepfakes face referire la clipurile video în care ți se pare că vorbește o vedetă, dar de fapt este vorba de o formă avansată de animație. Astfel, urmărești un discurs la lui Barrack Obama care pare cât se poate de verosimil, dar fostul președinte american nu a spus niciodată acele lucruri. În contextul în care se pot propaga online minciuni cu repercusiuni dezastruoase pentru populație, efortul marilor companii de tech de a depista un deepfake este de înțeles.

Cei de la Facebook au anunțat de mult timp că încearcă să identifice online clipurile de tip deepfake. Acelui efort tehnologic se pare că s-au alăturat și cei de la Amazon Web Services, divizia de servicii online, servere, găzduire și procesare în cloud a gigantului. Efortul comun este integrat într-o provocare online intitulată Deepfake Detection Challenge la care pot participa toți oamenii talentați la programare.

Oficialii Amazon Web Services se vor alătura provocării atât ca partener tehnic cât și ca membru al comisiei care va analiza propunerile participanților. Va pune la dispoziția doritorilor experți în domeniul rețelelor neurale pentru a oferi suport tehnic și va pune la bătaie un milion de dolari sub formă de credit pe AWS, pentru ca participanții care au nevoie de o putere foarte mare de procesare în cloud să poată profita de algoritmii de inteligență artificială creați de Amazon.

Din poziția de consultanți academicii, provocării pentru depistarea deepfakes se vor alătura Laura Leal-Taixé de la Universitatea Tehnică din Munich și Federico II’s Luisa Verdoliva de la Universitate din Napoli. Materialul de lucru vine de la Facebook. Compania condusă de Zuckerberg a oferit cercetătorilor aproximativ 5000 de clipuri pe care le pot folosi pentru a identifica deepfakes. Acestea sunt doar o mostră din totalul de 100.000 care au fost realizat doar pentru acest scop. Mai multe detalii despre noul proiect găsești aici.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele