Un al treilea pacient infectat cu HIV ar putea să se vindece curând
Acum puțin timp am aflat că un al doilea bolnav de HIV a fost vindecat, iar acum se pare că un al treilea pacient a intrat în remisie în urma unui tratament pe termen lung.
Mai mult, sunt șanse ca un al patrulea și un al cincilea pacient să scape de virus. O echipă de cercetători din Olanda au anunțat existența unui așa-numit pacient din Düsseldorf , în cadrul Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections din Seattle.
La fel ca în cazul primilor doi pacienți vindecați de infecția cu virusul HIV, acesta a primit un transplant de măduvă osoasă. Ulterior, după ce a terminat tratamentul cu medicamente antivitale, biopsiile din intestinele și nodulii limfatici ai omului au arătat că virusul HIV nu mai există în sistem, conform cercetătoarei Annemarie Wensing, de la University Medical Center Utrecht.
Deși rezultatele biopsiilor sunt promițătoare, încă este prea devreme pentru a spune cu certitudine că pacientul din Düsseldorf este complet vindecat. Deși au trecut 12 ani de la anunțul cu privire la primul om vindecat de HIV, oamenii de știință nu știu încă dacă pacientul respectiv a fost vindecat complet sau dacă virusul este încă în organism, dar într-o stare nedetectabilă.
Experții sunt de părere că un asemenea tratament nu ar fi convenabil pentru toți pacienții care suferă de infecții cu virusul HIV, din cauza naturii complexe și riscante a procedurii, dar și a costului ridicat. Ar fi nevoie de donatori din procentul foarte mic de oameni care au rezistență la HIV, majoritatea din ei venind din nordul Europei. Mai mult, oamenii de știință nu sunt siguri dacă această rezistență la HIV a donatorilor este cheia sau dacă și boala grefă-versus-gazdă are un rol. Această boală apare când celulele sistemului imunitar ale țesutului donat atacă celule imunitare ale țesutului gazdă. Ea a apărut în ambele cazuri ale celorlați doi oameni vindecați de HIV.
În momentul de față mai există alți doi pacienți infectați cu HIV care au primit un transplant de măduvă osoasă de la oameni care prezentau rezistență în fața virusului. Dacă și ei răspund la tratament în mod pozitiv, atunci oamenii de știință pot avea mai multă încredere că se află mai aproape ca oricând de a elimina amenințarea HIV.