25 nov. 2019 | 18:25

5G ridică probleme în Europa și nu e vorba doar de Huawei

ACTUALITATE
5G ridică probleme în Europa și nu e vorba doar de Huawei

Tehnologia 5G ar trebui implementată la scară largă în 2020 și, până atunci, toate Guvernele din Europa trebuie să se pună de acord asupra unei strategii comune. Numai că încă există puncte de vedere diferite. Și nu e vorba doar de gigantul Huawei, în care mulți n-au încredere.

Tehnologia 5G se anunță una revoluționară și va reprezenta noua generație de date mobile. Europa s-ar putea să vină la spartul târgului, pentru că nu prea pare pregătită la acest moment. Există câteva companii care se declară gata să livreze 5G în toate colțurile de pe continent, cum ar fi Nokia și Ericsson. Dar totuși există îngrijorări mari și prea puține certitudini.

Și nu toate problemele se referă la Huawei, compania chineză acuzată că spionează, prin intermediul echipamentelor sale, pentru Guvernul de la Beijing.

Probleme cu 5G în Europa

Dincolo de îngrijorările legate de securitatea națională, Europa trebuie să se pună la punct cu 5G și din alte motive. Un document al Uniunii Europene ajuns în presă arată că în Germania, de exemplu, discuțiile s-au intensificat în ultima perioadă.

Principala problemă e legată de furnizori și, mai exact, pe mâna cui ajung aceste contracte. Sigur, în cazul Huawei lucrurile trebuie să fie tranșate mai repede sau mai târziu. Statele europene trebuie să se pună de acord și să spună clar dacă vor sau nu să colaboreze cu o companie acuzată de spionaj. O companie care poate produce riscuri pentru securitatea națională, după cum atrăgeau atenția americanii.

Dar documentul UE se referă și la posibila monopolizare din domeniu. Cu alte cuvinte, europenii nu trebuie să devină dependenți de un singur furnizor. Pentru că acest lucru înseamnă prețuri mari și impunerea de condiții din partea acestuia care, vrând-nevrând, trebuie respectate. Dacă, spre exemplu, multe state vor lucra doar cu Nokia, să zicem, atunci vor deveni dependente de acele servicii. E nevoie de diversificare.

Tehnologia europeană, cu tot cu lipsurile ei, trebuie să fie pentru Europa, asta-i clar. E nevoie acolo de o suveranitate. Dar există și partea mai puțin luminoasă. Pe care liderii europeni trebuie să o discute cât mai curând.