06 iul. 2018 | 12:11

Cealaltă lume din WhatsApp: cum folosesc rețeaua părinții elevilor din România

ACTUALITATE
Cealaltă lume din WhatsApp: cum folosesc rețeaua părinții elevilor din România

WhatsApp e cea mai populară de chat din lume. Cu ea iei în telefonul tău toți oamenii cu care vrei să ții legătura. Dacă ești însă părinte de elev în României, accepți în WhatsApp și toate grupurile în care trebuie să fii, că vrei, că nu vrei.

Evoluția tehnologiei a trebuit îmbrățișată de toți oamenii care au nevoie să comunice cu ceilalți. Chiar și de părinți cu elevi în România. WhatsApp permite conectarea cu cineva printr-un număr de telefon și mai departe se vor aduna kilometri de texte, poze, eventual și mesaje audio.

În lumea aceasta sunt părinții ai căror elevi trec prin școala românească. Pe WhatsApp, în mare parte, sunt aranjate cadourile pentru profesoare, fondurile financiare pentru diverse investiții în clasă, dar și activitățile cultural educative (dacă e cazul).

Pe aceleași grupuri de WhatsApp, părinți din România își urează de bine la final de an. Își urează la mulți ani de ziua națională a țării sau se preocupă de copii, întrebând terți dacă știu ceva de orarul vreunei excursii sau despre note. Astfel, aplicația de chat care înlocuiește SMS-ul a devenit o veritabilă sursă de informații (sau plângeri) pentru părinți.

Publicația Școala9 a documentat un pic din viața care se derulează în grupuri, de la ce se discută la ce se întâmplă când nu doar școala e în centrul atenție.

[readmore]

„Grupurile de WhatsApp sunt noul instrument de comunicare informală între părinți în ceea ce privește chestiunile școlare. Iar în categoria chestiunilor școlare intră tot, de la temele pentru a doua zi, până la pierderea stilourilor și căciulițelor; de la spinoasa problema a cadourilor pentru «Doamna» și profesori, până la organizarea diverselor serbări și banchete”, scrie Adina Rosetti în deschiderea unei serii de ilustrații cu viața din acest mediu digital.

„Dependența de smartphone și obișnuința de a comunica fără oprire (și fără autocenzură) ne aduc în situația năucitoare de a găsi între 50-100 de mesaje pe un astfel de grup, după numai o zi de absență”, continuă aceasta. Seria completă o găsești pe site-ul publicației.