19 sept. 2018 | 15:30

Numărul virușilor care-ți atacă gadgeturile inteligente s-a triplat într-un an

ACTUALITATE
Numărul virușilor care-ți atacă gadgeturile inteligente s-a triplat într-un an

Gadgeturile inteligente îți fac viața mai ușoară acasă, dar ți-ar putea să ți-o pună și în pericol, fiind vulnerabile la atacurile hackerilor.

Potrivit raportului Kaspersky Lab IoT, în prima jumătate a anului 2018, gadgeturile inteligente au fost atacate cu peste 120.000 de versiuni de malware – mai mult decât triplu față de tot anul 2017. Așadar, tendința de anul trecut continuă și în prezent. În 2017 a crescut numărul de versiuni de malware pentru dispozitive inteligente, de 10 ori, comparativ cu 2016.

Infractorii cibernetici văd oportunitățile financiare și își multiplică și diferențiază atacurile. Pericolul pentru deținătorii de gadget-uri IoT este acela că amenințările pot lovi în mod neașteptat, transformând dispozitive inofensive într-unele capabile de activități ilegale. Printre acestea se numără mining de criptomonede, atacuri DDoS sau includerea discretă a dispozitivelor în botnet-uri.

Statisticile arată că cea mai populară metodă de propagare a malware-ului IoT este tot cea de tip „forță brută”: încercări repetate de parole, folosită în 93% dintre atacurile detectate. În majoritatea restului de cazuri, accesul la un gadget inteligent s-a făcut utilizând exploit-uri cunoscute.

Dispozitivele care au atacat cel mai frecvent honeypot-urile Kaspersky Lab (un calculator al cărui scop este acela de a fi compromis) au fost routerele – 60% dintre tentativele înregistrate de a ne ataca dispozitivele virtuale veneau de pe ele. Celelalte dispozitive IoT compromise au fost reprezentate de o varietate de tehnologii, precum dispozitive DVR și imprimante. Honeypot-urile au înregistrat chiar și un atac venind din partea a 33 de mașini de spălat.

Infractorii cibernetici s-ar putea să aibă motive diferite de a ataca IoT-ul, dar unul dintre cele mai importante este acela de a facilita atacurile DDoS, prin crearea de botnet-uri. Unele versiuni de malware sunt create pentru a bloca malware-ul concurent sau a-și repara vulnerabilitățile.

Pentru a reduce riscurile de a fi atacat poți să instalezi actualizările de firmware cât mai repede posibil, să schimbi parolele preinstalate ale dispozitivelor și să folosești parole complexe cu majuscule și cifre. De asemenea, puteți face un reboot al unui dispozitiv imediat ce vi se pare că se poartă ciudat. S-ar putea să scăpați de malware-ul existent, dar rețineți că acest lucru nu reduce riscul unei infectări viitoare.