Veneția, sub apă: inundațiile masive îți arată că schimbarea climatică există
Mulți venețieni s-ar putea să fie obișnuiți cu ploi abundente și alte probleme cauzate de apă, dar faptul că 75% din Veneția este inundată la această oră reprezintă un dezastru natural de proporții astronomice.
Pe parcursul zilei de luni, 29 octombrie, cea mai mare parte a Veneției a fost inundată. Unul dintre orașele italiene cu cel mai mare număr de turiști se confrunta cu un proces de scufundare lentă de câteva decenii, dar încălzirea globală pare să reușească distrugerea capitalei culturale într-un ritm semnificativ mai alert.
Italia se confruntă cu un val masiv de inundații în ultimele zile, dar situația cu care a ajuns să se confrunte Veneția a făcut valuri la nivel global în mai puțin de 24 de ore. Cei de la Time au confirmat decesul a șase oameni din cauza inundațiilor.
Nivelul apei a crescut cu până la 1,5 metri în anumite zone ale Veneției pentru o mare parte din zi. Până când a venit refluxul și situația s-a remediat parțial, cei mai mulți locuitori ai orașului împreună cu turiștii au fost nevoiți să apeleze la bărci pentru a se deplasa dintr-o parte în alta.
În zonele inundate, au fost instalate niște podețe pentru a facilita deplasarea în Piazza San Marco, dar valul de apă a fost atât de mare, încât improvizațiile din lemn au fost spulberate. Oficialii au întrerupt transportul în comun pe apă către insulele din împrejurimi din cauza situației de urgență.
În mod previzibil, Veneția se confruntă deseori cu inundații, dar situația de luni a fost una extraordinară din toate punctele de vedere. Nivelul apei nu a mai ajuns la o asemenea înălțime în orașul italian din decembrie 2008, conform statisticilor locale. În teorie, proiectul unui baraj sub apă care să prevină astfel de situații grave există de mult timp, dar a fost oprit din cauza costurilor care au explodat și a scandalurilor de corupție din jurul inițiativei.