Te simți urmărit când mergi pe stradă, când ești la muncă sau chiar atunci când faci duș? Înainte să îți faci gânduri negre și să-ți faci programare la psiholog, verifică și aplicațiile pe care le-ai instalat pe telefon. Dincolo de glumă, această impresie s-ar putea să nu fie chiar lipsită de temei.
[related]
Aplicațiile au devenit din ce în ce mai populare, odată cu creșterea utilizării dispozitivelor mobile pe care sunt instalate. Disponibile în zeci de categorii (sport, frumusețe, cărți, artă, bancar, familie, medical, fotografie, shopping, călătorie, business, comunicare, parenting și multe altele), este aproape imposibil să nu ai câteva pe telefon – unele dintre ele sunt preinstalate, în momentul cumpărării telefonului.
Le folosim pentru orice, de la editare de fotografii, până la accesarea conturilor de social media și a celor de jocuri.
La fel de adevărat este că aplicațiile pot accesa cantități imense de date – cum ar fi detalii despre locul unde se află utilizatorii, informații despre contactele și activitățile lor, dacă telefonul a fost folosit într-o anumită perioadă de timp și așa mai departe). În plus, pot funcționa în background, fără ca utilizatorii să știe.
Potrivit colegilor mei, care au studiat mai multe aplicații, 83% din aplicațiile pentru Android au acces la datele sensibile ale deținătorilor, iar 96% pot fi lansate fără a primi niciun acord.
Paradoxal este că, deși sunt foarte folosite, oamenii nu au încredere în aplicații și se tem că ar putea să fie urmăriți sau localizați prin intermediul lor – cam jumătate dintre utilizatori, din datele noastre. Al doilea paradox este că îngrijorarea aceasta nu înseamnă nici că nu le mai folosesc, nici că iau măsuri de protecție, ci este doar la nivel teoretic.
Aproape jumătate dintre utilizatori recunosc că nu verifică permisiunile acordate aplicațiilor preinstalate pe dispozitivele lor Android sau iOS, iar o cincime nu verifică permisiunile atunci când descarcă ei aplicații noi.
Măsurile de protecție sunt foarte simple și majoritatea nu îți cer decât puțină atenție și cinci minute în plus atunci când vrei să instalezi o aplicație.
Descarcă aplicații doar din surse de încredere: asta înseamnă că nu ar trebui sa ai un dispozitiv cu jailbreak dacă nu știi bine ce faci și să folosești doar sursele oficiale pentru instalarea aplicațiilor: Play Store și App Store.
[related]
Selectează aplicațiile pe care vrei să le instalezi pe dispozitivul mobil, acordând atenție review-urilor și informațiilor furnizate de dezvoltator.
Citește termenii și condițiile, în timpul procesului de instalare, nu da skip fără să le arunci nici măcar o privire.
Citește atent lista permisiunilor pe care aplicația le solicită, ca să știi exact la ce îți dai acordul și dacă este o permisiune necesară pentru funcționarea aplicației. După instalare, limitează cât mai mult permisiunile acordate aplicației.
Oprește aplicațiile pentru a evita să funcționeze în background, atunci când nu ai nevoie de ele.
[readmore]
Șterge aplicațiile de care nu mai ai nevoie.
Folosește o soluție de securitate cibernetică care este capabilă să împiedice aplicațiile mobile să acceseze datele personale în scopuri rău intenționate.
Spor la găsit aplicații utile și nu prea „curioase”!
Conținutul articolelor din secțiunea Opinii reprezintă strict opiniile autorilor textelor și nu reprezintă neapărat poziția oficială a PLAYTECH.ro.