Substanța interzisă care distruge stratul de ozon revine în centrul atenției
Gaura de ozon, un subiect despre care s-a vorbit intens de-a lungul anilor 1980, revine în actualitate, după ce ar putea crește din nou.
Cercetătorii au descoperit că emisiile de triclorofluorometan (CFC-11), o substanță care distruge ozonul și care a fost interzisă de Protocolul de la Montreal, au început să crească din nou începând cu 2012. Deși un tratat global interzice folosirea CFC-11, cineva încalcă această regulă.
Datele de la 12 observatoare atmosferice arată că nivelurile de CFC-11 din atmosferă au început să scadă de-a lungul anilor, după ce substanța folosită în frigidere sau în aparate de aer condiționat a fost interzisă. După 2012, această scădere a început să dispară, deoarece o sursă misterioasă produce aproximativ 14.000 de tone de substanță anual.
Deși numărul e unul mic în comparație cu emisiile din trecut, Steve Montzka, autor principal al studiului publicat în jurnalul Nature spune că, dacă emisiile persistă, regenerarea stratului de ozon ar putea fi decalată cu aproximativ 10 ani.
E dificil de înțeles de ce cineva ar produce o substanță ilegală de acest fel, deoarece există o mulțime de alte substanțe care o pot substitui, fără pericole. Cu toate acestea, Montzka spune că ”industria chimică produce mii de tone de cloruri sau fluoruri de metan, iar unele procese ar putea duce și la apariția de CFC-11, dacă nu sunt efectuate corect.”
Datele obținute de la un observator din Hawaii sugerează că de vină ar fi regiunea Asiei de est, însă nu se poate ști mai precis de unde provine CFC-11. Misiunile aeriene din partea NASA ar putea ajuta la descoperirea sursei. Spre binele întregii planete, ar trebui să sperăm că vinovatul va fi descoperit în viitorul apropiat și că se vor lua măsuri pentru oprirea emisiilor de CFC-11.