Toate trecerile la nivel cu cale ferată din România vor avea bariere

Toate trecerile la nivel cu cale ferată din România vor avea bariere

Politicienii par să ia în serios problema accidentelor de circulație care se petrec la trecerile de cale ferată din România. Astfel, potrivit unui proiect de lege, toate trecerile la nivel cu cale ferată din țara noastră vor fi prevăzute cu bariere sau semibariere.

Astăzi, Parlamentul a adoptat un proiect de lege care prevede că toate trecerile la nivel cu calea ferată vor fi prevăzute cu bariere sau semibariere, în cazul în care trecerile sunt amplasate pe drumuri europene sau drumuri naționale și prezintă un grad ridicat de risc a accidentelor rutiere.

Barierele sau semibarierele vor fi instalate de administratorul căii ferate. Dacă administratorul căii ferate încalcă aceste prevederi, poate primi o amendă cuprinsă între 50.000 de lei și 250.000 de lei.

Totodată, acesta are obligația să curețe vegetația pe o rază de 150 de metri de la intersecția dintre drumul național sau european și calea ferată cu pricina. În cazul în care vegetația nu este curățată corespunzător și obturează vizibilitatea conducătorilor auto, amenda pleacă de la 30.000 de lei și poate ajunge până la suma de 150.000 de lei.

Proiectul va intra în vigoare după ce va fi promulgat de președintele Klaus Iohannis și publicat în Monitorul Oficial.

România, pe ultimul loc în UE la siguranță

Țara noastră ocupă ultimul loc într-un clasament al siguranței auto pentru 2017 cu 98 de decese înregistrate la un milion de locuitori. În tot acest timp, media din Uniunea Europeană este de 49 de decese înregistrate la un milion de locuitori.

Conform cifrelor, în ultimii doi ani, 23 de oameni și-au pierdut viața și câteva zeci au fost rănite din cauza lipsei barierilor sau a semnalelor acustice la trecerile la nivel cu calea ferată din întreaga țară. Potrivit Eurostat, țara noastră ocupă locul al 3-lea în Europa la numărul de accidente pe cafea ferată, după Germania și Polonia.

Etichete: