IQOS și țigările electronice, interzise prin lege: cine vrea să facă așa ceva
Amatorii de țigări electronice și dispozitive care încălzesc tutunul, precum IQOS, vor fi nevoiți să iasă din localuri pentru a se bucura de viciu, la fel ca fumătorii obișnuiți.
Un nou proiect de lege înaintat în senat speră să alinieze restricțiile la care sunt supuși fumătorii de țigări obișnuite cu cele pe care vor fi nevoiți să le respecte fumătorii de țigări electronice sau cei care au adoptat IQOS sau alte dispozitive similare.
Inițiativa pentru respectiva lege a venit din partea unui grup de parlamentari USR, dar a beneficiat imediat de susținere din partea unor membri PNL, UDMR și a câtorva independenți. În total, a fost vorba de 23 de semnatari.
În mod practic, se dorește modificarea legii 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Dacă legea va trece de parlament și va intra în vigoare după semnătura președintelui țării, va fi interzis fumatul de țigări electronice și gadgeturi care încălzec tutunul precum IQOS în spațiile publice. Ca referință, un spațiu public este definit printr-o construcție cu minim trei pereți.
Țigările electronice și dispozitivele ce încălzesc tutunul nu ard materia vegetală, ci produc aerosoli. Drept urmare, nu este interzis consumul acestora în spații publice, conform legislației în vigoare.
Necunoscând impactul pe care aceste produse îl pot avea asupra sănătății consumatorilor sau al persoanelor din jur, este necesară extinderea sensului legii pentru interzicerea acestor produse în spații publice închise, mijloace de transport în comun, locuri de joaca și instituții sanitare sau de învățământ.
„Rațiunea acestor modificări legislative sunt similare celor care au dus la includerea în forma actuală a Legii nr. 349/2002, art. 3 al 1 2 a prevederilor suplimentare privind interdicția țigărilor electronice în mijloacele de transport in comun”, se arată în expunerea de motive a inițiativei legislative.
Conform noii definiții ce urmează să fie introdusă în lege, prin fumat se înțelege inhalarea involuntară a fumului rezultat în urma arderii tutunului conținut în țigarete, țigări de foi, cigarillor și pipe, precum și inhalarea involuntară a aerosolilor rezultați în urma vaporizării substanțelor cu dispozitive electronice de tip țigaretă electronică sau al dispozitivelor ce încălzesc tutunul fără a produce combustie amestecului. Rămâne să vedem dacă inițiativa USR va trece de votul parlamentului.