Ce s-a întâmplat, de fapt, cu testele 5G care ar fi omorât sute de păsări
5G-ul încă nu a venit și deja există conspirații cum că benzile de frecvență ar fi nocive și ar fi dus la moartea a sute de păsări.
Pe 5 noiembrie 2018, Erin Elizabeth a publicat un articol în care afirma că sute de păsări au murit din cauza unui test 5G din zonă. Articolul a devenit viral, dar puțini au fost cei care s-au îndoit de veridicitatea acestuia.
Articolul era bazat pe mai multe afirmații pe care le-a făcut un bărbat pe nume John Khules care administrează mai multe site-uri și pagini de Facebook anti-5G. Același om a sugerat că incendiile devastatoare din California din noiembrie sunt efectul direct al răzbunării pentru că statul a început să implementeze rețele 5G.
Ca în cazul multor alte articole false, și aici s-a luat o informație adevărată apoi învelită în afirmații și concluzii false. Între 19 octombrie și 3 noiembrie aproape 400 de păsări au găsite moarte într-un park din Haga. Autoritățile nu au eliminat posibilitatea ca acestea să fi fost otrăvite. Cauza morții acestora nu s-a stabilit, dar nu este ieșit din comun ca mai multe păsări să moară într-o perioadă scurtă.
Legat de 5G, da, a avut loc un test în acea zonă, însă acesta a fost făcut în iunie, nu în noiembrie când păsările au fost găsite moarte. De atunci nu a mai fost făcut niciun alt test.
5G ar putea cauza moartea a sute de păsări?
Atunci când o nouă tehnologie wireless apare, îi este atribuită o frecvență radio mai înaltă, deoarece acelea, de obicei, nu sunt folosite și mută informația mai repede. Problema cu frecvențele înalte este că semnalul nu călătorește foarte departe și este nevoie de mai multe antente pentru a mări semnalul.
În Europa, pentru 5G se folosesc mai multe frecvențe: 700 MHz, 3,4-3,8 GHz sau 24,25 -24,5 GHz. Fiecare îndeplinește anumite obiective. Oricum, toate au fost declarate ca fiind sigure. Benzile de comunicație precum 4G și 3G emană radiații, dar acestea sunt îndeajuns de reduse, încât să nu fie considerate un pericol.
Este ceva diferit la 5G?
„Nivelurile de expunere la radiații ar fi comparabile cu cele ale rețelelor actuale (3G și 4G) și prin urmare, foarte scăzute, mult mai mici decât limitele de expunere. Există milioane de antene în întreaga lume dacă acestea ar fi dăunătoare am fi văzut mai multe cazuri raporate. Chiar dacă a existat o expunere la radiații emise de tehnologia 5G este foarte puțin probabil ca acesta să provoace moartea păsărilor”, a explicat dr. Eric van Rongen, membru al Consiliului pentru Sănătate al Olandei.