Oamenii paralizați ar putea merge din nou cu un tratament revoluționar
Speranțele persoanelor paralizare sunt din ce în ce mai mari, datorită unor rezultate uimitoare câștigate în urma unei noi metode de tratament.
Doi bărbați care au rămas paralizați în urma unor accidente separate cu mai mult de șase ani în urmă pot să stea în picioare și să parcurgă distanțe mici.
Este vorba de David Mzee, în vârstă de 28 de ani și Gert-Jan Oskam, de 35 de ani care au primit impulsuri electrice pentru a le stimula mușchii picioarelor. Terapia pare să încurajeze nervii ocoliți de leziuni să formeze noi conexiuni și să îmbunătățească controlul muscular al bărbaților.
În cazul multor leziuni ale măduvei spinării o mică parte a nervilor rămâne intactă, dar semnalele pe care le poartă sunt prea slabe pentru a face membrele să se miște sau pentru a susține greutatea corporală a unei persoane.
„Ei și-au recuperat controlul asupra mușchilor paralizați și nu cred că nimeni cu o leziune cronică, pe care au avut-o pentru șase-șapte ani, nu a reușit să facă asta înainte”, a declarat Grégoire Courtine, neurolog la Institutul Federal de Tehnologie din Lausanne.
Mzee a paralizat în urma unui accident de gimnastică în 2010 și după cinci luni de stimulare electrică și-a recâștigat controlul mușchilor din piciorul drept, iar acum poate face câțiva pași fără ajutor.
Oskam a paralizat din cauza unui accident rutier, în timp ce mergea cu bicicleta acasă în 2011. Înaintea studiului nu putea merge, dar acum poate face câțiva pași cu ajutorul cârjelor. Cei doi au reușit să atingă aceste performanțe datorită impulsurilor transmise către nervii relevanți de electrozi fără fir implantați în partea inferioară a spatelui. Rezultatele sunt detaliate mai pe larg în jurnalele „Nature” și „Nature Neuroscience”.