Taximetriștii ies în stradă și creează haos ca să oprească Uber
Taximetriștrii spanioli au blocat multe străzi importante între 28 și 30 iulie. Asta în semn de protest față de Uber.
Reprezentanții sindicatului taximetriștrilor aveau programată o întâlnire cu oficialii primului ministru Pedro Sanchez pentru a încerca să rezolve dispuna și să eliberezele arterele blocate de șoferii de taxi din toată țara.
Întâlnirea dintre taximetriști și autorități a avut loc luni, pe 30 iulie, dar nu s-a rezolvat nimic doarece reprezentanții sindicatului au spus că autoritățile, deși bine intenținate, nu au oferit ceea ce aceștia voiau. Sindicatul vrea ca pentru fiecare 30 de taxiuri să se ofere o licență de funcționare unei mașini Uber/Cabify. De asemenea, ei mai vor ca aceste licențe să nu mai poată fi transferate de la un șofer Uber la altul.
La fel ca și alți taximetriști din alte țări europene, șoferii de taxi din Spania afirmă că aplicațiile de ridesharing ca Uber reprezintă o competiție neloială. „Uber și Cabify pun viabilitatea taximetriei și a 130.000 de locuri de muncă în pericol. Sindicatul taximetriștrilor consideră că această concurență neloială este intolerabilă”, a afirmat un reprezentant al sindicatului.
Aceste proteste vin exact în perioada în care multe dintre orașele spaniole se bucură de un flux extrem de mare de turiști.
Uber, care este evaluat la peste 70 de miliarde de dolari, se lovește de multe critici și proteste de-a lungul globului din parte traximetriștrilor care acuză compania de concurență neloială. Recent, compania americană s-a retras din Grecia după ce autoritățile au adoptat un act normativ care introduce o reglementare mai strictă în acest sector.
Noile reglementări cer ca fiecare călătorie să înceapă şi să se încheie la cartierul general al partenerilor sau într-o zonă de parcare. De asemenea, trebuie înfiinţat un registru digital al tuturor platformelor de ride-sharing şi al pasagerilor lor.
Războiul dintre taximetriști și aplicațiile de ride-sharing se duce, în România, încă de când acestea din urmă au intrat pe piață, iar de atunci au avut loc mai multe proteste, însă astfel de servicii încă sunt funcționale la noi în țară.