06 iun. 2018 | 14:00

Țara care te pune să plătești ca să folosești Facebook. Care e scopul

ACTUALITATE
Țara care te pune să plătești ca să folosești Facebook. Care e scopul

A venit și ziua „mult temută de multă lume” – utilizatorii de WhatsApp , Facebook, Skype și alte rețele sociale vor trebui să plătească o taxă zilnică dacă vor să utilizeze aceste platforme.

Vestea bună este că măsura i se aplică doar unei țări africane. Parlamentul din Uganda a adoptat o lege prin care se impune o taxă de 200 de șilingi (cinci cenți) pe zi pentru utilizatorii platformelor sociale.

Legea va intra în vigoare în luna iulie și deocamdată nu a fost precizat modul în care taxa va fi aplicată și colectată.

Ministrul finanțelor, David Bahati, a declarat că scopul legislației este acela de a genera venituri pentru serviciile publice. Acesta respinge îngrijorarea că legea ar putea limita utilizarea internetului.

„Căutăm bani pentru a menține securitatea țării și pentru a extinde energia electrică, astfel încât oamenii să se poată bucura de mai multe mijloace de comunicare socială”, a declarat ministrul finanțelor.

Cu toate acestea, președintele Ugandei, Yoweri Museveni, i-a spus ministrului că introducerea taxei ar fi o modalitate prin care ar putea face față „bârfei” din online.

Jurnalistul și activistul Lydia Namubiru  a spus că președintele vede comunicarea din online ca pe o amenințare la adresa sa. Aceasta a mai declarat că măsura nu face decât să limiteze libertatea de exprimare.

Noua lege include, de asemenea, o taxă de 1% din valoarea totală a tranzacțiilor cu bani mobili. Majoritatea locuitorilor din Uganda au un acces restrâns la serviciile bancare oficiale, iar cei mai mulți dintre ei se bazează  pe companiile de telefonie mobilă pentru a stoca și transfera bani electronic.

Liderii opoziției spun că doar 5 milioane de locuitori din întreaga țară au acces la sectorul bancar și că legea va afecta regiunile sărace.

Rețele sociale au devenit un instrument politic important în Uganda. De exemplu, în timpul alegerilor prezidențiale din 2016, accesul la platformele sociale a fost închis. Rămâne de văzut cum noua lege va afecta populația săracă din Uganda și accesul la internet, în general.