De ce îți plac sucurile acidulate mult mai mult decât cele răsuflate
Chiar dacă nu este cel mai sănătos lucru de pe pământ, cred că și ție îți place să mai bei, ocazional, o sticlă de suc cu acid. Mergând pe această premisă, probabil ești de părere că băuturile carbogazoase proaspăt deschise au un gust mult mai bun decât cele răsuflate.
Și totuși, care este explicația? Acest fenomen nu are legătură, așa cum intuiai, cu senzația pe care bulele de acid o provoacă la nivelul papilelor gustative.
În principal, ele au un gust mai bun datorită acidului carbonic, rezultat din adăugarea dioxidului de carbon, care aparent are un gust pe care limba îl detectează și care accentuează aroma băuturii.
Prin urmare, aceste băuturi sunt făcute să aibă un gust mai bun în varianta lor carbogazoasă, iar dacă eliminăm dioxidul de carbon, gustul va avea de suferit.
De exemplu, dacă luăm ca etalon un suc carbogazos, care de obicei conține mult zahăr și scoatem dioxidul de carbon din el, nu ne mai rămâne decât aroma foarte dulce, care nu este pe placul oricui.
În acest sens, în anul 2009, oamenii de știință au demarat un studiu pe șoareci modificați genetic, astfel încât să nu poată percepe aromele dulci, amare, sărate și acre. Aceștia au descoperit că șoarecii care nu puteau simți gusturile acre nu răspundeau la carbonatare.
Examinând de ce dioxidul de carbon declanșează receptorii de acru, cercetătorii au venit cu ipoteza că vinovată este o enzimă specială de pe suprafața celulelor care detectează gustul acru, numită anhidrază carbonică 4. Astfel, aceștia au eliminat această enzimă și au constatat că răspunsurile gustative la dioxidul de carbon s-au redus, în timp ce restul, inclusiv cele legate de gusturile acre, au rămas neschimbate.