23 oct. 2018 | 07:44

Studiul relativ stupid care spune că salvezi planeta dacă mănânci mai puțină carne

ACTUALITATE
Studiul relativ stupid care spune că salvezi planeta dacă mănânci mai puțină carne

De decenii ți se spune că e mai bine să consumi mai multe vegetale decât carne și, în parte, e adevărat. Dar, unii spun că modul în care mănânci influențează și viitorul planetei.

Dacă obișnuiești să consumi carne și pește în cantități moderate, s-ar putea să fi contribuit la salvarea planetei fără să-ți dai seama, spune un studiu al Universității Oxford, publicat în revista Nature.

Acest regim alimentar semi-vegetarian s-ar numi flexitarianism și militează pentru reducerea consumului de animale, pentru a îmbunătăți calitatea mediului înconjurător.

Este încă o teorie nutriționistă relativ aberantă care încearcă să te convingă că e mai bine să treci pe vegetale și să lași în pace animalele, sau, cel puțin, să iei doar ocazional o îmbucătură din ele.

În ciuda faptului că în țările dezvoltate natalitatea este periculos de scăzută, populația globală este în continuă creștere. Sunt dezechilibre fantastice între regiuni. În locurile unde oamenii o duc cel mai bine natalitatea e scăzută, dar se consumă și se risipesc cantități imense de hrană.

La polul opus, sunt regiuni unde populația (de regulă săracă) crește alarmant, dar există și o penurie de alimente și, cumva, societățile dezvoltate își procură chiar de aici o parte din hrană.

Până în 2050, se estimează că populația lumii ar putea ajunge la zece miliarde de suflete și se va înregistra un impact major asupra mediului, care ne va afecta pe toți.

Chiar dacă nu mănânci carne, tot va fi criză alimentară

Să nu uităm că omul a ajuns să fie printre cele mai longevive specii și este cea care consumă cea mai variată și cea mai mare cantitate de hrană. Omul a produs reale dezechilibre în cadrul lanțului trofic și controlează înmulțirea unor specii de animale care-i asigură supraviețuirea (sau viciile). Vitele, porcii și păsări precum găinile sunt în număr mai mare ca oricând în istoria planetei. Fără intervenția omului, aceste animale n-ar fi ajuns niciodată să existe în număr atât de mare, dar tot omul este cel care le controlează. Și pentru ele sunt necesare, de asemenea, cantități enorme de furaje.

Studiul arată că fiecare țară dezvoltată ar trebui să reducă cu peste 70% consumul de carne, în vreme ce alte state, unde, din cauza sărăciei, milioane de oameni sunt subnutriți, ar trebui să se consume mai multe produse de proveniență animalieră.

Eu sunt însă sceptic cu privire la salvarea planetei prin reducerea consumului de carne. Planeta nu va fi salvată în acest mod. Dacă nu mai mănânci carne, ai nevoie de înlocuitori vegetali…mulți. În timp ce scade cantitatea de carne, va crește cea de vegetale. Iar creșterea plantelor este cel puțin la fel de problematică.

Pe măsură ce crește populația globală, se restrâng și terenurile agricole. Deja suprafețele cultivate sunt insuficiente pentru hrănirea populației lumii (fără să mai notăm că unele societăți mănâncă inutil de mult, în timp ce altele nici apă potabilă nu au). În plus, practicarea agriculturii în mod intensiv micșorează drastic cantitatea de nutrienți din sol. Așa vom fi nevoiți să folosim mai multe îngrășăminte artificiale și substanțe toxice contra dăunătorilor. Și, eventual, vom reveni la plantele modificate genetic (nu că s-ar fi renunțat complet).

Așa că, indiferent dacă alegi să fii sau nu vegetarian, o faci exclusiv pentru tine, nu salvezi nicio planetă. Și nici dacă miliarde de oameni ar deveni vegani peste noapte nu s-ar schimba prea multe. E doar o iluzie. Atât plantele, cât și animalele sunt importante pentru diversitatea vieții pe Pământ. Și, din păcate, legea rece a naturii e că speciile se mănâncă între ele, plante și animale deopotrivă. Așa a evoluat viața pe planetă, iar omul nu va schimba niciodată această regulă. Dimpotrivă, se va autodistruge încercând. Ce poate face, însă, este să fie mai chibzuit și cumpătat.