02 ian. 2018 | 16:50

Un grup de studenți a găsit soluția infailibilă pentru știrile false

ACTUALITATE
Un grup de studenți a găsit soluția infailibilă pentru știrile false

Știrile false reprezintă cea mai mare problemă cu care ne confruntăm în secolul 21, iar soluțiile existente nu par să fie foarte multe.

Foarte mulți analiști și experți în rețele sociale sunt de părere că știrile false de pe internet sunt responsabile de rezultatele alegerilor din Statele Unite de acum un an. În momentul în care Donald Trump a reușit să fie ales președinte, volumul de ”fake news” a atins un prag spectaculos pe Facebook și Google. Știri fără nici un fel de legătură cu realitatea au reușit să influențeze semnificativ opinia publică de peste ocean.

Deși marile companii din tech au anunțat că vor încerca să colaboreze pentru găsirea unei soluții globale la această problemă, remedierea ei ar putea veni de la niște studenți. Un grup de studenți de la mai multe universități din SUA au dezvoltat o extensie de browser cu scopul combaterii de știri false.

Noul plugin ce va fi lansat în prima parte a lui 2018 în variantă finală apelează la un sistem foarte interesant. Extensia de browser detectează știrile false cu care te confrunți în fiecare colț al internetului și îți propune versiuni alternative ale aceluiași set de informații.

Intitulat OpenMind, add-on-ul cu pricina a fost creat de Michael Lopez-Brau, Stefan Uddenberg, Alex Cui și Jeff An. Aceștia studiază la universități diferite și sunt experți în domenii variate, nu doar tehnologie.

În practică, Open Mind va căuta în permenență știri false pe internet. În momentul în care ai un site cu astfel de conținut în fața ochilor, vei primi un avertisment similar cu cel pe care ți-l servește Google când intri pe un site ce ar putea să conțină malware. În plus, printr-un algoritm de inteligență artificială intitulat ”analiza sentimentelor”, noul plugin va ști să recunoască tonul știrilor și afinitatea politică a afirmațiilor prezentate. Pornind de la acea informație, îți va livra linkuri pe același subiect, dar cu un alt punct de vedere. Pentru mai multe detalii despre proiectul Open Mind, poți accesa site-ul creatorilor.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele