09 iul. 2018 | 11:20

Cine e de vină pentru noua distrugere a stratului de ozon

ACTUALITATE
Cine e de vină pentru noua distrugere a stratului de ozon

Deși substanța care distruge stratul de ozon a fost interzisă la nivel mondial în 2010, aceasta este încă folosită și contribuie la efectele nedorite din atmosferă.

Agenția pentru Investigații de Mediu (EIA) a descoperit că CFC-11 este folosit încă la scară largă în China, deși substanța a fost interzisă în 2010. Până acum, oamenii de știință au fost contrariați de acest eveniment, dar noi cercetări arată care ar fi sursa acestor emisii.

În urmă cu două luni, un studiu arăta că scăderea prognozată a CFC-11 din atmosferă a încetinit destul de mult, chiar dacă au trecut opt ani de la interzicerea substanței. Temerile au mers atât de departe încât s-a speculat că substanța ar fi fost folosită chiar pentru îmbogățirea uraniului.

Într-adevăr, CFC-11 este folosit în continuare, însă nu pentru arme nucleare, ci pentru izolații. Substanța ar fi folosită alături de spuma poliuretanică pentru ca această să se poată extinde și să poată fi folosită pentru izolații.

Cercetătorii de la EIA au luat legătura cu fabrici din zece provincii diferite din China. După discuții detaliate cu directori din 18 companii, investigatorii au ajuns la concluzia că substanța este folosită în majoritatea spumelor poliuretanice produse de companii.

Un vânzător a estimat că 70% din spumele poliuretanice vândute pe plan local conțin CFC-11. Motivul e destul de simplu: substanța respectivă e mai bună și mai ieftină decât alternativele disponibile.

”Am fost mai mult decât stupefiați să descoperim că firmele confirmau fără menajamente folosirea de CFC-11, deși știau că e ilegal”, spune Avipsa Mahapatra, de la EIA. ”Faptul că erau atât de relaxați când venea vorba de asta și că au vorbit deschis despre prezența substanței pe piață e destul de șocant.”, adaugă aceasta.

Datele de la 12 observatoare atmosferice arată că nivelurile de CFC-11 din atmosferă au început să scadă de-a lungul anilor, după ce substanța folosită în frigidere sau în aparate de aer condiționat a fost interzisă. După 2012, această scădere a început să dispară, deoarece o sursă misterioasă produce aproximativ 14.000 de tone de substanță anual.