Ce se întâmplă în organismul tău când nu dormi o noapte

de: Andreea Cuzub
28 08. 2018

Persoanele care aleg să piardă nopțile ar trebui să fie conștiente de pericolele la care se expun și că un astfel de stil de viață afectează organismul.

Toată lumea a avut câteva nopți albe de-a lungul vieții – unii mai mult decât alții. Fie că e vorba de o noapte în care a trebuit să înveți până dimineața, fie că ai avut un eveniment care te-a ținut treaz până în zori, mai mult ca sigur și tu ai trecut prin asta. Dar ce efecte are o noapte pierdută asupra organismului?

O echipă de cercetători au încercat să răspundă la această întrebare, iar pentru asta au recrutat 21 de tineri. Aceștia au fost supuși unor serii de RMN de difuzie, care indică difuzia apei din organism și, astfel, sănătatea sistemului nervos.

Voluntarii nu au dormit pentru 23 de ore și nu au avut voie să consume alcool, cafeina sau nicotină. De asemenea, înainte de scanare, nu au avut voie să mănânce nimic. Așa cum era de așteptat, rezultatele nu au fost cele mai bune.

Rezultatele cercetătorilor norvegieni au indicat schimbări semnificative la nivelul materiei albe din creier. Cu alte cuvinte, cercetătorii au identificat o degenerare a conectivității dintre rețelele din interior creierului. În mod practic, ai experimentat fenomenul când ai încercat să-ți aduni gândurile și să-ți aduci aminte ce ai făcut după o noapte nedormită.

Toate aceste schimbări au avut loc în copul calos, trunchiul cerebral și talamus. Din păcate, este destul de neclar cât de permanentă este această pagubă. Cercetătorii susțin ipoteza că efectele negative ale unei seri nedormite ar putea fi reglate după câteva seri de somn normal, însă nu există dovezi concrete în acest sens.

Un alt rezultat curios a fost acela că doi dintre participanți nu au fost la fel de afectați ca restul voluntarilor, ceea ce ar indica faptul că rezistența la serile nedormite variază în funcție de persoană.