09 apr. 2018 | 19:55

Sindromul ciudat care te determină să-i vezi pe cei dragi ca impostori

ACTUALITATE
Sindromul ciudat care te determină să-i vezi pe cei dragi ca impostori

Există o afecțiune care „îți fură partenerul”. Se numește Sindromul Capgras, iar pacienții cred că partenerul de viață este înlocuit cu un impostor.

Într-o zi de toamnă, în Central Park, Carol Berman a realizat că soțul ei de 40 de ani nu o mai recunoaște ca fiind soția lui. În ochii bărbatului ea nu era „Carol cea adevărată”, ci, mai degrabă, o femeie ciudată care se prefăcea că este Carol. O impostoare.

Au mai făcut câțiva pași, când soțul femeii a început să strige pe stradă după o tipă cu o coafură asemănătoare. Șocată, soția bărbatului s-a uitat adânc în ochii lui și și-a dat seama că acesta chiar nu știe cine este femeia de lângă el.

Așa a aflat de Sindromul Capgras, o afecțiune psihologică, care determină o persoană să creadă că cei dragi au fost înlocuiți cu clone. Cu impostori, mai exact. Sindromul Capgras rupe sau deconectează relații și legături, oricât de profunde ar fi ele.

Deși nu se știu prea multe despre această afecțiune, cercetătorii spun că răspunsurile se află în sistemul creierului complex – sistemul care implică memoria, emoția și autoidentificarea – care permite interacțiunile profunde cu cei dragi.

Cazul lui Marty Berman s-a dezvoltat, probabil, din cauza demenței, boala care l-a ucis și pe tatăl său. Sindromul Capgras este cel mai frecvent tip de demență după boala Alzheimer și este cauzată de acumularea anormală de proteine în creier.

Studiile au arătat că sindromul Capgras este relativ frecvent la pacienții cu acumulare de proteine Lewy în creier. Un raport a constatat o prevalență e 16,6%.

Cât despre cazul lui Berman, trei ani după ce a fost diagnosticat cu acest sindrom, nu și-a mai amintit unde a copilărit și trăit, data curentă sau cum să se hrănească sau să se îmbrace. La fel ca alți pacienți, bărbatul credea că soția lui a fost înlocuită cu o impostoare.

Alții au presupus că partenerii lor sunt extratereștri, roboți sau clone. Un număr de cazuri a implicat și acte de violență față de „persoanele misterioase”.