Câteva motive pentru București ca să lași mașina acasă

Câteva motive pentru București ca să lași mașina acasă

Traficul prin București a devenit infernal în ultima perioadă din cauza numărului mare de automobile. Paradoxal, locuitorii Capitalei nu ar lăsa acasă mașina nici în ruptul capului. Iată însa câteva motive pentru care ar trebui lăsată mașina în parcare.

Unul dintre cele mai importante avantaje este cel de ordin financiar. În fond, cine nu vrea să aibă mai mulți bani în portofel? Oricine folosește transportul în comun va face economii serioase, cu atât mai mult cu cât litrul de carburant nu este deloc ieftin, indiferent că vorbim despre benzină sau motorină.

În plus, dacă mașina este lăsată pe termen lung în parcare, nu este nevoie să se achite alte taxe costisitoare, așa cum sunt asigurările CASCO și RCA sau tichetele de parcare de zi cu zi.

Timpul este și el un criteriu extrem de important pentru cei ce petrec ore bune în trafic. De multe ori, metroul (acolo unde acesta există) este mult mai rapid decât automobilul. E drept, la orele de vârf este o adevărată provocare să te urci în metrou, însă nu poate fi totul perfect, nu? În plus, cui nu-i place să petreacă mai mult timp cu copiii și familia și nu în trafic, printre șoferi nervoși?

Din păcate, comodiatea ne face să uităm că trebuie să avem o viață activă. În ultima perioadă, tot mai mulți locuitori ai marilor orașe suferă de obezitate, unul dintre motivele fiind acela că merg puțin spre deloc pe jos. Oamenii de știință susțin că activitatea fizică desfăşurată în mod regulat îmbunătăţeşte starea de spirit și înlătură stresul.

Cei ce lasă mașina acasă se pot ajuta pe sine și pe cei din preajma lor întrucât emisiile autovehiculelor sunt principala sursă de poluare a aerului. Cifrele arată că aproximativ nouă milioane de persoane au decedat din cauza expunerii la poluare în anul 2015. Mai mult de jumătate dintre decese se înregistrează în India și China, două dintre cele mai poluate state.

București, cel mai aglomerat oraș european

Cercetările arată că Bucureștiul este cel mai aglomerat oraș din Europa. Conform datelor oficiale, raportul este de o mașina la 2 locuitori. Astfel, peste 1,25 de milioane de vehicule sunt înmatriculate în București.

Acestora se adaugă și cele aproximativ 350.000 de mașini care nu sunt înmatriculate în Capitală, dar circulă aici. În general, bucureştenii petrec în medie 57 de minute pe zi blocaţi în trafic. Dacă folosesc mașina, în medie, 229 de zile pe an, locuitorii capitalei petrec echivalentul a nouă zile pe an blocaţi în ambuteiaje.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: