15 apr. 2018 | 23:50

Sfaturi pentru șoferi: ce trebuie să faci ca să nu adormi la volan

ACTUALITATE
Sfaturi pentru șoferi: ce trebuie să faci ca să nu adormi la volan

Unul dintre cei mai temuți dușmani ai conducătorilor auto este oboseala. Multe dintre accidentele auto s-au petrecut după ce șoferii au adormit la volan. Până va fi lansată prima mașină fără volan sau pedale, există câteva trucuri pe care orice individ ar trebui să le aplice pentru ca somnul să nu-l fure când se află pe scaunul șoferului.

Mersul des la toaletă face ca șoferul să fie atent și să stea treaz. Tocmai de aceea, un consum ridicat de lichide este benefic pentru ca pe conducătorul auto să nu-l ia somnul.

Cui îi place să doarmă în frig? Este indicat ca atunci când șoferul este obosit, temperatura din mașină să fie mai scăzută decât de obicei. Mult mai scăzută.

O băutură energizantă sau o cafea în plus sunt un aliat numai bun în lupta contra oboselii. Totuși, nu ar trebui ca niciun șofer să exagereze cu aceste băuturi întrucât de multe ori acestea pot avea un efect înșelător și pot da senzația că starea de oboseală a dispărut, deși nu este așa.

Menținerea scaunului într-o poziție mai puțin obișnuită va reduce considerabil șansele ca șoferul să adoarmă. Cu cât scaunul este mai confortabil, cu atât cresc șansele conducătorului auto să piardă contactul cu realitatea.

Conversația purtată cu alte persoane din automobil este și ea un truc benefic. Acest lucru îl va face pe conducătorul auto să își îndrepte atenția către subiectul de discuție, iar starea de oboseală se va diminua treptat.

Chiar dacă deranjează la condus, o lumină de veghe ținută aprinsă în habitaclu pe timp de noapte s-ar putea să facă bine la atenție.

Muzica preferată poate avea și ea rolul unui bun prieten vorbăreț în lupta conducătorului auto cu somnul. Cu cât muzica este mai tare, șansele ca șoferul să adoarmă scad. Este însă important ca muzica să fie vioaie și nu lentă.

Deschiderea unui geam poate fi și ea un sfat util întrucât aerul de afară îl va ajuta pe șofer să-și oxigeneze creierul și să fie mai atent la manevrele pe care le are de efectuat și la ceilalți participanți la trafic.

Totuși, cea mai bună dintre soluții rămâne trasul pe dreapta și o binemeritată odihnă, mai ales dacă oboseala pare să câștige războiul. Călătoria poate fi continuată și după cel puțin o oră de somn.