27 feb. 2018 | 16:47

Românii și service-ul auto: câtă încredere au în mecanici

ACTUALITATE
Românii și service-ul auto: câtă încredere au în mecanici

Când vine vorba despre reparațiile auto, românii admit că nu s-au născut mecanici. O cercetare arată că șoferii din România nu prea dau pe la service pentru o verificare și merg la mecanic doar atunci când automobilul se strică.

Studiul despre vizita românilor la service arată că o treime dintre proprietarii de maşini au mers la un service auto în ultimele trei-șase luni, în vreme ce mai mult de unul din 10 români nu a făcut nici măcar o verificare de mai bine de un an.

Totodată, 6% din români spun că aleg service-ul doar în funcţie de cât de mulţumiţi au fost de reparaţia anterioară. Aproximativ 70% din oameni se consultă cu apropiații pentru a-și alege un service auto bun, iar 69% din respondenți au afirmat că au ținut cont de reviewurile de pe internet când au ales un service auto.

Când aleg piese de schimb, majoritatea optează pentru cele originale. Cercetarea arată că trei sferturi dintre cei nu aleg piese aftermarket. Un procent de aproape 2% preferă cele mai ieftine piese de schimb. Cât despre servicii, și acestea sunt la înălțimea așteptărilor conducătorilor auto de la noi din țară. Opt din 10 clienţi au declarat că durata reparaţiei s-a încadrat în termenul estimat iniţial, neexistând nicio perioadă de întârziere.

În timp ce 54,9% din români preferă service-urile autorizate, circa 27% preferă reprezentanţele auto. Pe ultimul loc sunt service-urile mici, de cartier. Doar 1,6% dintre respondenţii studiului au declarat că mai degrabă încearcă să îşi repare singuri maşina, sau ajutaţi de prieteni, decât să meargă la service. Mai mult, doar 5% din respondenţi nu cred că mecanicii auto la care au apelat se pricep la ceea ce trebuie făcut.

Studiul a fost realizat în ianuarie 2018 pe un eşantion de 525 de respondenţi de către 4Service Group România.

Potrivit unui studiu realizat de KeysFin prin analizarea datelor financiare ale societăților comerciale și ale persoanelor fizice autorizate (PFA) active, în anul 2016, în România, existau peste 10.000 de service-uri auto autorizate.