Cel mai scurt război din istorie a durat mai puțin decât un episod pe Netflix

Cel mai scurt război din istorie a durat mai puțin decât un episod pe Netflix

Cel mai scurt război din lume a avut loc în 1896. Conflictul a durat mai puțin decât o repriză a unui meci de fotbal sau mai puțin decât un episod din Game of Thrones, adică între 38 și 45 de minute.

Conflictul militar dintre Marea Britanie și Zanzibar a fost cel mai scurt război din istorie și a izbucnit pe 27 august 1896 din cauza că un sultan pro-britanic pe numele Hamad bid Thuwaini a murit și în locul lui a fost numit sultanul Khalid bin Barghash care nu era agreat de britanici.

Acest lucru a fost considerat un motiv de război de către britanici și aceștia le-au dat un ultimatul: fie îl puneau pe sultanul favorit la conducere, fie o să fie atacați. Potrivit unui tratat semnat în 1886, succesiunea la tron trebuia să fie aprobată de consulul britanic din Zanzibar.

Britanicii au trimis mai multe nave de război și 150 de pușcași marini și au început bombardamentul palatului regal unde sultanul Khalid bin Barghas se baricadase. La ora 9.02 am a pornit bombardamentul. La 9.40 a apărut steagul alb deasupra palatului regal. Un corespondent al Reuters a relatat că sultanul a fugit la primul foc de pușcă și că i-a lăsat pe sclavi și pe cei care-i erau loiali să lupte.

Sultanul Khalid a reușit să fugă la consulatul german și să ceară azil. Britanicii l-au încoronat pe Hamud bin Muhammed, punând capăt astfel scurtei independențe statale a Zanzibarului și marcând începutul unei perioade în care statul s-a aflat sub influența britanicilor.

În tot acest conflict s-au înregistrat 500 de victime, nu se știe sigur câți dintre aceștia erau combatați și câți civili, și un singur britanic a fost rănit.

Zanzibar este un arhipelag de lângă coasta de est africană și este un teritoriu autonom ce aparține de Tanzania, iar capitala este Zanzibar City. Populația insulei era de aproape 1 milion de locuitori în 2000, fiind alăcătuită din africani, indieni, perși și arabi.

Citește și: