22 oct. 2018 | 13:20

Când o să crească salariul minim în România și ce regulă nouă introduce Guvernul

ACTUALITATE
Când o să crească salariul minim în România și ce regulă nouă introduce Guvernul

Guvernul a redactat proiectul de hotărâre care crește salariul minim brut de la 1 noiembrie și care introduce un salariu minim diferențiat.

În septembrie, s-a anunțat că salariul minim va crește de la 1 ianuarie 2019 cu 150 de lei. Atunci, planul Guvernului era ca salariul minim brut să crească în fiecare an cu 150, astfel încât în 2022 să ajungă la 2.500 de lei.

Lucrurile s-au schimbat între timp, Guvernul redactând proiectul de hotărâre care prevede că salariul minim brut va fi 2.080 de lei din 1 noiembrie. De asemenea, pentru prima dată, salariul minim va fi diferențiat în funcție de studiile superioare și vechime.

Astfel, potrivit noilor reguli, persoanele care au studii superioare și cele cu o vechime de peste 15 ani în muncă vor avea un salariu minim brut de 2.350 lei. Și în cazul acestora, schimbarea va avea loc de la 1 ianuarie. În prezent, salariul minim brut pe țară este de 1.900 de lei.

Dacă măsura va intra în vigoare, înseamnă că de la 1 noiembrie vom avea trei salarii minime: cel standard care va ajunge la 2.080 lei și alte două de 2.350 de lei, în funcție de vechime și studii.

Prin decizia luată din scurt, Guvernul urmărește atragerea veniturilor suplimentare. Un calcul arată că statul ar încasa peste 516 milioane de lei în plus, dacă noile salarii intră în vigoare de la 1 noiembrie, potrivit Hotnews.

În altă ordine de idei, Guvernul analizează o serie de măsuri și pentru elaborarea bugetului pe 2019. Pentru a limita cheltuielile, Guvernul ia în calcul înghețarea salariilor brute ale bugetarilor la nivelul din decembrie 2018, cu mențiunea că legea salarizării unitare nu se va aplica. În plus, Guvernul are în vedere înghețarea cotei de transfer la Pilonul II de pensii.