România a creat cel mai scump site din lume și e complet inutil
Dacă nu am reușit să construim cea mai mare clădire din lume, măcar de acum ne vom putea lăuda cu cel mai scump site din lume. Mai mult, este și complet inutil.
Statul român a reușit să cheltuiască nu mai puțin de 12 milioane de euro pe o pagină web care, în acest moment, nici măcar nu funcționează. Site-ul are 892 de utilizatori și nu a mai fost actualizat din 2013.
Ministerul Comunicațiilor a plătit din fonduri publice 43 de studii în valoare de peste 19 milioane lei pentru fundamentarea strategiei eRomânia. Aceasta a fost aprobată prin HG în anul 2010, strategie în urma căreia a fost realizat un singur proiect: portalul eRomânia.
Pe acesta statul a cheltuit 12 milioane euro. În prezent, nu este nici actualizat și nici folosit. Asta e concluzia unui raport publicat în această săptămână de Curtea de Conturi. Ministerul a cheltuit ineficient peste 31,3 milioane lei în perioada 2007-2016 pe astfel de studii, unele pentru strategii care nu există și programe care nu au mai fost implementate.
Această soluție se dorea un portalul național de referință prin calitatea informației și volumul informațional. Portalul a rămas însă încărcat cu informație puțină și neactualizată din 2013.
Deși soluția de portal a fost construită pentru a fi accesată de un număr foarte mare de utilizatori (maximum 10.000.000 utilizatori, 3.000.000 utilizatori înregistrați și 50.000 utilizatori concurenți), în fapt, până la data misiunii de audit, s-a constatat că platforma e-România a fost accesată de aproximativ 250.000 utilizatori (vizitatori). Figurează înregistrați 892 utilizatori cu drepturi alocate de MCSI (username/password).
În fapt nu au utilizat/nu au încărcat cu conținut platforma, respectiv nu au utilizat resursele de business intelligence puse la dispoziția acestora.
În prezent, proiectul „e-România 2” este doar un portal cu informații despre toate localitățile din România, dar așa cum am arătat mai sus, în fapt portalul este încărcat doar cu informația din anul 2013 de către prestator și neactualizată din acel moment.
Având în vedere existența altor site-uri web care oferă informații de același tip (Wikipedia) sau site urile proprii ale autorităților locale și centrale, mult mai bine încărcate și actualizate cu conținut, efortul financiar suportat de bugetul de stat nu este justificat. Rezultatele obținute în urma implementării acestui proiect sunt mult sub așteptări.