Moment istoric pentru România: de ce trebuie recunoscute căsătoriile gay

Moment istoric pentru România: de ce trebuie recunoscute căsătoriile gay

România este obligată să recunoască orice căsătorie între persoane de același sex. Decizia va fi impusă de Uniunea Europeană.

În România, încă nu este acceptată prin lege căsătoria între cetățeni români de același sex, dar nu este recunoscută nici căsătoria între străini de același sex, iar asta este evidentă când se pune problema șederii lor la noi în țară.

Problema e destul de veche. Asociaţia ACCEPT şi Coaliţia anti-discriminare au prezentat cazul soţilor Relu Adrian Coman şi Robert Clabourn Hamilton, cetăţean american, care au dat în judecată statul român în urma refuzului de recunoaştere a căsătoriei lor care a fost oficiată în 2010 la Bruxelles.

Mai târziu, pe 29 noiembrie 2016, CCR, sesizată în acest caz, a decis suspendarea cauzei până la primirea răspunsurilor la un set de întrebări adresate Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), stabilind ulterior mai multe termene de control.

Pe 5 iunie 2018, CJUE a stabilit, în cauza privindu-i pe cetăţeanul român Relu Adrian Coman şi pe partenerul său de acelaşi sex, cetăţeanul american Robert Clabourn Hamilton, că statele membre ale Uniunii Europene nu pot împiedica libertatea de şedere a unui cetăţean al UE prin refuzul de a acorda soţului său de acelaşi sex, cetăţean al unei ţări non-UE, un drept de şedere derivat pe teritoriul lor.

CJUE specifică faptul că noțiunea de „soți” se referă și la persoanele de același sex, a căror căsătorie trebuie să fie recunoscută de România, chiar dacă legislația noastră nu o permite. Cu alte cuvinte, persoanele de același sex de la noi din țară care vor să se căsătorească, o pot face în străinătate, unde este legală, și vin apoi înapoi în România, unde constrâng statul să le fie recunoscut statutul marital.

În consecință, România este nevoită să recunoască aceste căsătorii și nu prea sunt alternative, indiferent dacă cetățenii se opun sau nu acestei decizii. Dar, recunoaștere nu este totuna cu permisiunea adică legalizarea căsătoriilor de același sex pe teritoriul României, unde încă are dreptul de a stabili singură reglementările, fără constrângeri.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Realitatea