20 iun. 2018 | 18:36

România spune stop asistaților sociali. Legea care-i pune la muncă

Generalist
România spune stop asistaților sociali. Legea care-i pune la muncă

De multe ori ai auzit că în România sunt prea mulți asistați sociali. În Parlament a fost votată pe 20 iunie o lege conform căreia aceștia trebuie să muncească.

În Camera Deputaților a fost votată o lege pe 20 iunie cu 274 de voturi pentru, patru împotrivă și două abțineri. Conform acesteia, refuzul unui loc de muncă oferit atrage încetarea dreptului la ajutorul social. Totodată, dispare ajutorul social și dacă oamenii refuză să participe la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă.

Inițiativa aceasta prevede modificarea şi completarea Legii nr. 416/2001 a venitului minim garantat. Camera Deputaţilor este for decizional. Acest proiect de lege a fost inițiat de patru parlamentari ALDE.

Proiectul mai prevede că, în situaţia pierderii dreptului la ajutor social, familia sau persoana singură poate solicita un nou drept după o perioada de 12 luni. Acest an e calculat de la data deciziei de încetare a acestui drept.

Aceeași iniţiativă legislativă stipulează că, pentru sumele acordate ca ajutor social, una sau mai multe persoane majore apte de muncă au obligaţia de a presta lunar, la solicitarea primarului, acţiuni sau lucrări de interes local. Asta raportat la cuantumul ajutorului social din familia beneficiară. Munca e prestată fără a se depăşi regimul normal de lucru şi cu respectarea normelor de securitate şi igienă a muncii.

Iniţiativa legislativă stabileşte şi obligaţii pentru primari în scopul valorificării forţei de muncă locale. Au obligaţia de a întocmi planul de activităţi sezoniere pe baza solicitărilor primite de la persoane juridice, persoane fizice autorizate. Pot trimite solicităi și întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale care au nevoie de forţă de muncă şi funcţionează pe raza unităţii administrativ-teritoriale.

Planul de acţiune se aprobă prin dispoziţie a primarului, se afişează la sediul primăriei şi cuprinde activităţile sezoniere, beneficiarii de lucrări, precum şi repartizarea persoanelor din familiile beneficiare de ajutor social pentru desfăşurarea activităţilor sezoniere.