10 mart. 2018 | 09:17

Robotul care rezolvă un cub Rubik mai repede decât orice om

ACTUALITATE
Robotul care rezolvă un cub Rubik mai repede decât orice om

Îți mai aduci aminte de cubul Rubik și cât te chinuiai să îl faci când erai mic? Ei bine, dacă încă mai ai frustrarea aia, ar trebui să iei lecții de la robotul ăsta, care poate rezolva cubul într-o fracțiune de secundă.

O pereche de hackeri hardware au reușit să bată recordul mondial pentru rezolvarea cubului Rubik. Recordul a fost doborât ultima dată acum un an, de mașinăria Sub1 Reloaded, creată de un arhitect ungar. Aceasta a rezolvat problema în 0,637 secunde, deci noul record a înjumătățit timpul de executare.

Programatorul Jared Di Carlo și Ben Katz, student MIT, au fost cei care au conceput combinația cu ajutorul căreia au reușit să rezolve sarcina doar în 0,38 secunde.

Cei doi au descoperit că ar putea bate cu ușurință recordul mondial prin folosirea unui alt tip de motor pentru invenția lor. Jared Di Carlo a declarat că ei au observat că toate mașinăriile care au rezolvat rapid cubul Rubik foloseau motorul stepper, așa că s-au gândit să folosească un motor mai bun decât acesta. Și așa au făcut.

Robotul a fost construit din șase motoare seria Kollmorgen ServoDisc U9 și alte șase motoare personalizate. Datorită acestora robotul a reușit să rezolve cubul Rubik într-un timp record, de doar 0,38 secunde.

De asemenea, cei doi au plasat două camere PlayStation Eye, în diferite unghiuri ale mașinăriei, astfel încât să poată vedea toate cele șase fețe ale cubului cu doar două camere.

Acest tip de cameră este capabilă să recunoască gesturi și asta îi permite să prelucreze rapid fotografiile realizate de aparatul de fotografiat. Astfel calculează o soluție extrem de rapid.

În plus, ei au fost nevoiți să împiedice cubul să se învârtă sau să se rotească, în timp ce robotul mișca rapid piesele. Katz a spus că a fost nevoie să strângă cubul pentru a opri posibila rotație. Dacă nu strângeau cum trebuie cubul, riscau ca acesta să se spargă în bucăți, lucru care s-a întâmplat de mai multe ori, potrivit spuselor lui Katz, în timpul testelor.