Cum a ajuns fumatul să fie o problemă imensă pentru oceanele lumii
Poluarea din oceane este o problemă care crește pe zi ce trece, iar paiele de plastic, subiect foarte discutat în ultima perioadă, reprezintă doar 0,02% din deșeurile oceanice.
Există probleme mult mai mari decât acestea, iar una dintre ele sunt resturile de țigări. Potrivit unui raport NBC News, acestea sunt pe primul loc când vine vorba de contaminarea din oceane făcută de om și până acum au reușit să evite reglementările.
Thomas Novotny, profesor la Universitatea de Stat din San Diego spune că filtrele de țigări sunt o problemă pe care nu putem continua să o permitem. Filtrele a 5,6 trilioane de țigări (din care două treimi sunt aruncate iresponsabil) sunt fabricate anual în întreaga lume și sunt compuse din acetat de celuloză – substanță care are nevoie de mai mult de un deceniu pentru a se descompune.
Încă din 1986, resturile de țigară au fost cel mai colectat produs de pe plaje, cu aproximativ 60 de milioane de exemplare găsite în 32 de ani. Filtrele au fost inventate la mijlocul anilor 1900, pentru a atenua preocupările legate de problemele de sănătate, dar între timp au devenit o problemă majoră.
Din fericire, au fost făcuți deja câțiva pași pentru a rezolva problema. Pe lângă campaniile existente, există și câteva semne care arată dorința de implementare a reglementărilor concrete.
De exemplu, în Statele Unite există încercări de adoptare a unei legislații care cere interzicerea filtrelor sau de creștere a costurilor unui pachet de țigări. E clar că schimbarea nu va avea loc peste noapte, însă orice inițiativă de acest gen este binevenită, având în vedere gravitatea situației.
Un studiu realizat la Institutul Alfred Wegener din Germania susține că cercetătorii responsabili au descoperit peste 12.000 de microparticule de plastic în fiecare litru de apă înghețată din Oceanul Arctic și, din păcate, nu este singurul. Dovezile sunt peste tot, deci următorul pas ar fi să luăm ceva atitudine.