02 mart. 2018 | 21:30

Recorduri din Formula 1 care nu vor fi doborâte niciodată

ACTUALITATE
Recorduri din Formula 1 care nu vor fi doborâte niciodată

Cursele de Formula 1 sunt unele dintre cele mai aprinse întreceri între mașini din lume. Cei care dau însă farmec competiției de Formula 1 (denumirea vine de la un set de reguli pe care participanții trebuie să le respecte ) sunt piloții.

Am adunat o serie de recorduri inedite din istoria curselor de Formula 1 ca să le știi și să vezi ce s-a întâmplat marcant în această competiție până acum. De exemplu, în prezent, Formula 1 este un sport care se adresează tinerilor. Totuși, cel mai bătrân pilot care a terminat o cursă este Louis Chiron. Francezul avea 55 de ani, 9 luni și 19 zile când a trecut linia de finish la Grand Prix-ul statului Monaco din 1955.

Totodată, cel mai bătrân câștigtor al unei curse a fost Luigi Fagioli (Italia). Aceasta avea 53 de ani și 22 de zile când a trimufat în anul 1951 la Grand Prix-ul Franței, la volanul unui Alfa Romeo. Spre comparație, în 2010, când a câștigat titlul de campion mondial, Sebastian Vettel (Germania) avea 23 de ani și 133 de zile. Cel mai bătrân campion mondial este Juan Manuel Fangio. Argentinianul trecea de 47 de ani când a obținut al cincilea și ultimul său titlu suprem.

În sezonul din 1988, Honda a dominat aproape toate cursele. Ayrton Senna (Brazilia) și coechipierul său Alain Prost (Franța) de la Honda au triumfat în 15 din 16 întreceri. Totuși, deținătorul celor mai multe recorduri din istoria Formula 1 este germanul Michael Schumacher. Neamțul are cele mai multe titluri de campion mondial (7) cele mai multe curse câștigate (91) și cele mai multe podiumuri (155).

În primii ani ai competiției, nu exista o limită a mașinilor aliniate la start. Astfel, la Grand Prix-ul Germaniei din anul 1953, 34 de monoposturi au fost la start. Tot ca dimensiune, cea mai lungă cursă din istoria Formulei 1 a avut loc în Canada, Montreal, în anul 2011. Cursa a durat patru ore, patru minute si 39 de secunde.

În 1997, la Jerez, trei piloți (Villeneuve, Schumacher și Frentzen) au obținut pe un traseu de 4,4 km același timp de un minute 21 de secunde și 72 de milisecunde.

Cel mai puțin talentat pilot este italianul Gabriele Tarquini. Acesta nu a reușit în 40 de curse să câștige măcar o singură poziție pe grila unei curse. Tarquini „a alergat” pentru echipele Coloni, AGS si Fondmetal. Mai mult, în sezonul 2002, Michael Schumacher a obținut 17 clasări pe podium din tot atâtea curse disputate.

Lella Lombardi (Italia) este singura femeie care a obținut puncte în Formula 1, terminând pe locul al 6-lea în Grand Prix-ul Spaniei din anul 1975. Nu în ultimul rând, în Marele Premiu al Italiei din anul 1965, pozitia de conducator al cursei s-a modificat de 41 de ori. Astfel, întrecerea cu pricina a devenit cursa cu cei mai mulți lideri.