Prima dubă românească: povestea mașinii TV produsă de Rocar
Au fost vremuri în care TV-ul nu era doar obiectul din casele oamenilor unde aceștia puteau privi la crainicii din spatele micului ecran. Prima dubă românească a fost produsă de uzina Rocar și s-a numit inițial tot TV.
Numele de TV este prescurtarea de la Tudor Vladimirescu (figură emblematică pentru istoria Țării Românești la începutul secolului al XIX-lea, fiind conducătorul Revoluției de la 1821 și al pandurilor), numele uzinei unde s-a început producția acestor dube. Ulterior, mașinile au primit denumirea Rocar.
Prima dubă românească a fost produsă la Rocar pe o platformă modificată de IMS și ulterior pe platforma cunoscutului Aro 24. Istoria TV-ului a început în 1958 cu TV-4 și TV-5 vehicule de mic tonaj cu tracțiune integrală, destinate transportului de pasageri si de mărfuri. Aceste dube erau echipate cu motorul IMS (primul automobil de teren, fabricat la Câmpulung Muscel) de 50 de cai putere și puteau atinge viteza maximă de 80 de km/h.
Modelul TV-41/51, cu motor M-207 de 70 CP a apărut în anul 1964. Începând cu anul 1973, TV-urile au fost modificate în totalitate atunci când s-a trecut la mecanica Aro, cu motoare Otto și diesel de 80 și de 68 CP.
Zece ani mai târziu, când TV-urile deja cuceriseră piața de la noi și erau pe toate drumurile, constructorii au scos TV-15, derivatul T-12 și T-14. Sarcina crescuse la 1.500 de kilograme. Autoutilitara TV-15 a fost produsă până în anii ’90, alături de TV-35, o mașină cu o sarcină utilă de 1.900 de kg.
Comuniștii au folosit TV-urile ca ambulanțe, coletărie, mașini de intervenție și chiar automobile de Miliție. Astăzi, TV-urile sunt extrem de rare, iar șansele de a gasi unul funcțional sunt destul de mici. Cea mai mare problemă a acestor mașini era tabla, care în timp era mâncată de rugină.
[readmore]
TV-ul, la export
În anii ’70 și ’80, TV-urile au fost exportate în mai multe țări sub denumirea de TV TUDOR. Pentru că erau apreciate la vremea respectivă, acestea au fost produse și în Italia sub numele de TV Ciemme. Portughezii au produs și ei TV-uri denumindu-le Tagus.