O dronă a salvat viața a doi tineri, în premieră

Pe lângă obiecte de divertisment, dronele au fost definite de curând ca soluții pentru livrări. O nouă dronă se pare că a dobândit însă abilități de salvamar.

Spre surprinderea celor care credeau că dronele fac mai mult rău decât bine, un nou program de drone cu rol de salvamar s-a reflectat deja în salvarea câtorva vieți. La ora actuală, întregul concept se află încâ la început, dar beneficiile au fost evidente din prima zi.

Nu s-a mai întâmplat până acum ca o dronă să fie folosită într-o situație de urgență, dar în Australia, doi adolescenți în vârstă de 15 și 17 ani au fost salvați de curând de la înec de către un astfel de gadget zburător. În mod evident, nu a fost vorba de o dronă obișnuită.

În ziua în care s-a desfășurat evenimentul, salvamarii se aflau încă în faza de antrenament cu dronele salvamar. Abia începeau să înțeleagă cu ce se mănâncă, conform celor de la Interesting Engineering. Zburătoarele robotizate au fost achiziționate de curând ca parte a unui proiect de 16 milioane de dolari menit să micșoreze numărul atacurilor cu rechini. Proiectul a fost inițiat de guvernatorii provinciei New South Wales din Australia.

Este important de reținut că nu vorbim sub nici o formă de o dronă autonomă. Drona responsabilă de salvarea tinerilor a fost controlată de pe margine de către salvamari, în timp ce adolescenții au fost prinși între niște curenți foarte puternici. Conform spuselor lui Jai Sheridan, persoana din spatele dronei a fost foarte încântată de gradul de eficiență al dronei în localizarea înotătorilor la scurt timp după sesizarea inițială.

Întregul eveniment a durat aproximativ două minute, în contextul în care o operațiune tradițională de salvare s-ar fi reflectat în 3-4 minute în plus de operațiuni. Nici măcar cercetătorii care au inițiat proiectul nu au crezut că o dronă ar putea fi atât de eficientă în procesul de salvare. Inițial, au fost de părere că noile echipamente vor fi utilizat în principal pentru supravegherea rechinilor.

Alexandru Puiu
09:33 19.01.2018
Citește tot articolul →
Cele mai noi articole video