11 mart. 2018 | 18:45

Cum îți vor salva porcii viața chiar dacă ți-e greu să admiți asta

ACTUALITATE
Cum îți vor salva porcii viața chiar dacă ți-e greu să admiți asta

În viitor, s-ar putea ca porcii să îți salveze viața. O echipă de cercetători japonezi susțin că au dezvoltat niște hibrizi om-porc care promit să revoluționeze transplanturile umane.

Porcii au fost modificați genetic astfel încât organele lor să poată fi transplantate pe oameni. Acestea sunt primele animale care au fost dezvoltate pentru xenotransplant, în urma căruia organele și țesuturile animalelor sunt transplantate cu succes pe oameni.

Echipa formată din cercetători de la Universitatea Meiji și Kyoto Prefectual speră ca până în 2018 să aducă porci de la o companie privată. Porcii sunt niște animale perfecte pentru a studia cum anumite boli pot fi tratate și prevenite pentru oameni. Asta se întâmplă deoarece porcii au o mărime a corpului similară cu a noastră.

Conducătorul studiului, Hiroshi Nagashima a pentrecut ani întregi pentru a studia porcii modificați genetic și modele de boli genetice umane. Astfel, el a găsit un mod prin care să crească organe în corpul porcilor, care să poată fi ulterior transplantate oamenilor.

Pentru a realiza acest lucru, oamenii de știință au început să colecteze celule stem pluripotente induse de la un pacient. Apoi, oamenii de știință au injectat celulele stem în niște embrioni de porci, care fuseseră modificați genetic, astfel încât să nu dezvolte pancreas.

Potrivit studiului, injectarea celulelor creează un spațiu care va fi umplut mai târziu. Astfel, celulele permit unui organ uman să crească în interiorul embrionului.

Cu toate că studiul s-a axat pe crearea unui pancreas, cercetătorii spun că procesul ar putea fi aplicat și pe alte organe. Înainte ca mama porc să nască, oamenii de știință îndepărtează uterul și duc nou-născuții într-o cameră fără patogeni. Ei au reușit să extragă 17 purcei nou-născuți, pe care i-au hrănit cu lapte artificial steril timp de o lună.

Cercetătorii speră ca porcii să poată salva viețile oamenilor care au nevoie de transplant de organe. În medie, 20 de oameni mor în fiecare zi în timp ce se află pe lista de așteptare pentru un transplant, potrivit Rețelei Comune de Distribuire a Organelor.