Cum a ajuns poluarea să distrugă sănătatea la fel de rău ca fumatul
Aerul poluat te poate ucide la fel de ușor precum tutunul. Deși încet-încet experții în sănătate fac progrese în ceea ce privește războiul împotriva tutunului, poluarea aerului este într-un stadiu cât se poate de rău.
Directorul general de la World Health Organization, Tedros Adhanom Ghebreyesus, vrea să schimbe acest lucru. „Lumea a început să se îmbunătățească în ceea ce privește tutunul”, a scris acesta într-un articol pentru The Guardian.”Acum trebuie să facă același lucru cu noul tutun – aerul toxic pe care miliarde de oameni îl respiră în fiecare zi”.
Conform WHO, 9 din 10 oameni respiră aer poluat. „În pofida dovezilor copleșitoare, este nevoie urgentă de legi politice pentru a îmbunătăți investițiile și a grăbi măsurile de reducere a poluării aerului”, a subliniat Ghebreyesus.
Problema cu aerul poluat este că nimeni nu poate scăpa de el.”Nimeni, bogat sau sărac, nu poate scăpa de poluarea aerului”, a mai afirmat Ghebreyesus. „Un mediu curat și sănătos este cea mai importantă condiție pentru a asigura o stare bună de sănătate. Prin curățarea aerului pe care îl respirăm, putem preveni sau măcar reduce câteva din cele mai mari riscuri de sănătate”.
Mai mult, poluarea aerului ne afectează pe tot parcursul vieții, după cum a mai explicat Ghebreyesus. Bebelușii care încă se află în pântecul mamei pot suferi leziuni ale creierului, inimii și plămânilor din cauza aerului poluat. Ulterior, acest aer poate să afecteze dezvoltarea normală a creierului în timpul copilăriei, lucru care poate reduce șansele copiilor de a avea succes la școală și, mai apoi, în carieră.
WHO organizează în această săptămână prima conferință globală cu privire la aerul poluat și la sănătate. Ghebreyesus speră ca liderii care vin la conferință să profite de ocazie și să adopte măsuri de stopare a poluării în țările din care vin ei. Rămâne de văzut dacă speranța lui se va îndeplini.