Poliția a încercat să deblocheze un iPhone cu degetul unui decedat
Niște polițiști din Florida au dat buzna într-o casă funerară pentru a debloca telefonul unui bărbat ucis în martie de un ofițer pe care ar fi încercat să îl omoare, folosindu-se de amprentele decedatului.
Soția răposatului Linus F. Phillip, Victoria Armstrong, a declarat pentru Tampa Bay Times că s-a simțit „atât de nerespectată și violată” când polițiștii au intrat în casa funerară în care se afla și au încercat să deblocheze telefonul cu amprentele bărbatului. „Faptul că nimeni nu ne-a sunat măcar de la sediu să ne anunțe că detectivii veneau a fost foarte deranjant”, a zis Armstrong. „Sunt foarte sceptică cu privire la casele funerare acum”.
Tehnic vorbind, polițiștii nu încălcau vreo lege. Practic însă, familia a fost de părere că alegerea lor a fost una lipsită de respect.
Încercarea polițiștilor nu a dat oricum roade. Phillip avea un iPhone, iar perioada de deblocare cu amprente a dispozitivului expira după 48 de ore. Datele din telefon i-ar fi ajutat cu investigația morții lui Phillip și a unui scandal cu droguri în care a fost implicat. Locotenentul Randall Chaney a spus că detectivii nu credeau că ar avea nevoie de un mandat de percheziție, deoarece după moarte nu mai există garanția intimității.
În cazul suspecților criminali în viață, poliția nu poate să le percheziționeze telefonul fără un mandat. În cazul în care aceștia încearcă, suspecții au dreptul să invoce Amendamentul Cinci din Constituția Americană, care interzice polițiștilor să caute în telefon.
Totuși, acest amendament nu se aplică în cazul telefoanelor care se deblochează prin ampremente, din cauză că amprementele sunt considerate indicatori biometrici, precum ADN-ul sau mostrele caligrafice. Iar în cazul persoanelor decedate, puține legi le mai protejează intimitatea, cel puțin în Florida.
Telefoanele mobile sunt veritabile baze de date, motiv pentru care autoritățile americane au tot încercat să obțină acces la ele. FBI-ul și Departamentul de Justiție s-au plâns chiar în mod public de criptarea conversațiilor și au cerut companiilor portițe de acces la datele suspecților.