10 curiozități despre plastic care arată cât este de periculos pentru omenire
Plasticul se regăsește în toate domeniile existențiale în prezent, dar utilizarea lui necontrolată va ajunge să ne ucidă pe toți.
Plasticul e un material ușor și foarte rezistent la factorii de mediu, dar nu foarte dur când vine vorba de șocuri și zgârieturi. Asta nu înseamnă, însă, că nu îl folosim în tot ceea ce facem.
Plasticul e prezent oriunde în viața noastră cotidiană, în domeniul alimentar, divertisment, auto, tehnologie, într-un cuvânt, totul. Plasticul devine o problemă atunci când obiectele respective devin deșeuri și le arunci în neștire, pe unde apuci, fără să te gândești la consecințe.
O bună parte din totalul plasticului de pe Pământ nu e reciclat
Într-un articol de pe MSN, ni se spune că 91% din totalitatea plasticului produs până în prezent nu este reciclat, adică nu este revalorificat pentru a fi folosit apoi în compoziția altor obiecte. E aproape ireal de mult. Asta înseamnă că miliarde de tone de plastic riscă să ajungă în mediul înconjurător, de unde de va afecta pe toți.
80% din totalul plasticului produs până acum poluează mediul
Plasticul a început să fie produs în urmă cu doar 60 de ani. De atunci, el a fost utilizat în aproape orice domeniu, dar a ajuns să ne și polueze mediul înconurător. 80% din tot plasticul produs până acum se află aruncat în natură, în oceane, în păduri, în râuri etc.
Totalitatea gunoaielor din plastic cântărește de mii de ori mai mult decât un zgârie-nori
Un studiu National Geographic din iulie 2017, arăta că dacă se va continua în același ritm producția și aruncarea plasticului la întâmplare, toate gunoaiele plastice din lume vor ajunge să cântărească de 35.000 de ori mai mult decât Empire State Building, cândva cea mai înaltă clădire din SUA.
Nici cele mai vechi obiecte din plastic nu s-au degradat încă… și nici nu o vor face
Un alt studiu alarmant, de la Greenpeace International, spunea că nici măcar o singură bucățică de plastic produsă de-a lungul timpului nu s-a degradat în natură și nici nu o va face prea curând, pentru că plasticul va continua să existe cel puțin 500 de ani de acum înainte.
Plasticul ucide anual mai multe animale decât orice alt prădător
Plasticul a devenit o amenințare tot mai mare la adresa animalelor sălbatice, în special cele marine. Plasticul ajuns în mări și oceane este ingerat sau ajunge pe căile respiratorii ale animalelor marine (pești, mamifere și păsări deopotrivă). Anual, plasticul ucide anual 100 de milioane de animale marine.
Plasticul din oceane va cântări mai mult decât toți peștii la un loc
Cercetători de la World Economic Forum au estimat că până în 2050, cantitatea de plastic aruncată în oceane va ajunge până la 160 de milioane de tone și va însemna mai mult chiar decât totalul masei peștilor din mări și oceane. Economia mondială pierde anual miliarde de dolari din aruncarea plasticului
O cantitate imensă de plastic e folosită la ambalaje, pentru orice, iar ele sunt folosite doar o dată, după care sunt aruncate. Ele ar putea fi valorificate, însă economia mondială pierde între 80 și 120 de miliarde de dolari din această cauză.
Este folosită o cantitate uriașă de petrol pentru producerea plasticului
Fabricile de mase plastice din întreaga lume folosesc în prezent circa 8% din petrolul global pentru produsele lor. Nu pare mult, dar în realitate e o cantitate imensă, care se așteaptă să crească până la 20% până în 2050.
[readmore]
Animalele ajung să naufragieze pe insulele din plastic
Este atât de mult plastic aruncat în oceane, încât acestea formează uneori adevărate insulițe. Dacă acestea vor crește, animalele vor sfârși izolate pe acești atoli artificiali și se vor produce dezechilibre în diferite ecosisteme ale lumii.
Producția unei sticle de plastic necesită mai multă apă decât poate ea apoi să susțină
Mare parte din lichidele din comerț sunt vândute în sticle din plastic, mai ales cele pentru apă minerală. Dar, pentru producția unei singure sticle e necesară de trei ori mai multă apă decât cantitatea netă pe care o va putea susține apoi acea sticlă.