06 aug. 2018 | 09:39

Cum ajung paiele din plastic un pericol pentru tine și de ce vor fi interzise

ACTUALITATE
Cum ajung paiele din plastic un pericol pentru tine și de ce vor fi interzise

Paiele din plastic pe care le folosești să-ți savurezi sucul au ajuns un pericol pentru tine și mediul înconjurător, așa că ar putea fi interzise (cumva).

În 2015, un clip video publicat pe YouTube în care apăreau niște tineri care încercau să scoată un pai de plastic din nara unei țestoase marine a făcut înconjurul lumii și a dat un semnal de alarmă cu privire la pericolul presupus de aceste bucăți de plastic aproape inutile.

Dar, problema nu e paiului în sine că e din plastic, ci a faptului că sunt de unică folosință, iar apoi sunt aruncate la întâmplare. Dar, chiar și când le arunci unde trebuie, tot ajung în natură.

De ce paiele nu sunt reciclate, deși se încearcă asta

La scurt timp după ce clipul a devenit viral, câteva companii gigant au declarat că vor lua măsuri pentru eliminarea riscurilor. Starbucks a anunțat atunci că, până în 2020, va elimina complet paiele din plastic. Măsuri similare au anunțat că vor lua și McDonnald’s din Marea Britanie, American Airlines și hotelurile Marriott.

Cei de la Starbucks spun că paiele ajung în natură din cauză că acestea sunt prea subțiri și prea ușoare pentru a fi captate de sistemele mecanice ale mașinilor de reciclare. Cum paiele nu intră nici măcar în sistemele respective, ele mai sunt aruncate și la coșul de gunoi, de unde, într-un final, ajung la gropile de gunoi, cele mai poluate și mai poluante locuri de pe planetă.

De multe ori, paiele din plastic mai sunt aruncate și pe plaje. De fapt, sunt locurile unde găsești cel mai frecvent paie, pentru că lumea bea cantități imense de răcoritoare și, din comoditate, preferă să le savureze cu paiul, după care le aruncă pe jos. Valurile le adună și așa ajung în largul mărilor și oceanelor.

În 2017, mai multe echipe de la un ONG care se ocupă de conservarea oceanelor și care curăță periodic plajele de deșeuri, au adunat nu mai puțin de 643.000 de paie din plastic din diverse colțuri ale lumii.

Mici, dar periculoase

Ca să limiteze numărul enorm de paie, Starbucks a ales să le înlocuiască, așa că nu mai primești pai, ci un capac special care-ți permite să consumi băutura la fel de ușor. Dar, tot există o problemă: Starbucks folosește o cantitate enormă de plastic pentru producerea acelor capace. Adică înlocuiești un plastic cu altul. Ce-i drept, capacele sunt din polipropilenă și sunt reciclabile, dar tot e nevoie de mult plastic.

Paiele în sine, ocupă un procent mic din totalul cantitîții de plastic produs la nivel mondial. De ce sunt ele, totuși, atât de periculoase pentru sănătatea ta și a celorlalte viețuitoare?

Studiile au arătat că toate ambalajele din plastic care ajung în mare, încep să fie rupte în bucăți de acțiunea valurilor. Subinfluența apei sărate și a soarelui, acele bucățele încep să-și modifice compoziția chimică și se transformă în așa-numitul microplastic, o substanță aproape lichidă și aproape insesizabilă cu ochiul liber.

Este poluare în stare „pură”, care este apoi ingerată de pești, mici și mari, și care ajung apoi pe farfuria ta. Și, deși ți se pare că au un gust formidabil, carnea este infestată cu o substanță cancerigenă. Și uite așa, dintr-o dată, peștele oceanic nu mai e atât de sănătos pentru organism precum ai crede (iar asta e valabil pentru înfiorător de multe alte alimente).

[readmore]

Ce soluții ar fi

Sunt 8 milioane de tone metrice de plastic care ajung anual în apele oceanelor și mărilor. Jumătate din această cantitate provine din zona țărilor din sud-estul Asiei, care nu manageriază cum trebuie gunoiul și nici nu-l reciclează. Mulți oameni de prin zonele rurale aruncă gunoiul în spatele casei sau într-o groapă ori direct în ocean, când nu mai e loc pe uscat (cam așa se face și prin România pentru că suntem extrem de departe de ce presupune UE).

Singura modalitate de a remedia problema paielor din plastic este eliminarea lor, precum și a altor obiecte de unică folosință. Până atunci, trebuie să nu mai arunci pe unde ai chef ambalajele și alte gunoaie. Nu-i afectează doar pe alții, ci și pe tine.