30 mai 2018 | 11:37

Materialul care se repară singur o să îți facă telefonul impenetrabil

ACTUALITATE
Materialul care se repară singur o să îți facă telefonul impenetrabil

Majoritatea smartphone-urilor sunt destul de rigide, ușor de stricat și, din păcate, dificil de reparat. Totuși, specialiștii sunt hotărâți să le ofere (literalmente) o „piele” mai groasă.

De-a lungul timpului, inginerii au experimentat cu materiale moi, flexibile, care se deformează și ar putea reduce cheltuielile de afaceri pe termen lung – însă acestea încă sunt predispuse la rupere.

Un grup de cercetători de la Universitatea Carnegie Mellon consideră că au găsit o soluție în acest sens. Ei eu descoperit o modalitate de a combate deteriorarea suprafeței și problemele electrice frecvent întâlnite în cazul noilor materiale utilizate.

Ca și în celelalte eforturi de acest gen, materialul implică un  anumit tip de polimer. Pentru a putea face un material care este flexibil și, de asemenea, rezistent la deteriorări, Carmel Majidi a introdus micro-picături dintr-un aliaj metalic de galiu-indiu într-un suport moale de elastomer.

În esență, acesta este un material hibrid (între solid și lichid) care este flexibil, izolat electric și, de asemenea, este capabil să se repare singur, chiar și atunci când a fost deteriorat de mai multe ori.

În timp ce majoritatea celorlalte produse electronice care se auto-repară au nevoie de expunere la căldură, umiditate crescută sau reasamblare manuală pentru a reveni la normal, materialul actual se vindecă prin formarea de căi electrice noi.

Carmel Majidi a spus că inspirația din spatele materialului compozit provine din capacitatea sistemului nervos de a se regenera. Cu toate acestea, el nu imită în totalitate neuroplasticitatea. Materialul compozit ar putea fi util pentru computerele portabile și aeronave gonflabile, pentru a proteja cablul electric de eventualele deteriorări, însă nu există aceeași protecție când vine vorba de deteriorările mecanice sau structurale.

Acesta este obiectivul final – crearea unui material care să îmbunătățească atât defectele electrice, cât și cele structurale ale smartphone-urilor și roboților.