Ce s-ar întâmpla dacă Pământul s-ar roti invers în jurul axei sale
Dacă Pământul s-ar roti în jurul axei sale în sens invers decât cel actual, lumea ar putea să arate altfel, dar nu așa cum îți imaginezi. Deși așa ceva ar fi posibil doar în urma unui cataclism, poți face un exercițiu de imaginație și să te gândești la o probabilitate fără tragedie.
Oamenii de știință au estimat că Pământul s-a format în urmă cu 4,5 miliarde de ani, iar de atunci, se învârte în același sens: invers acelor de ceasornic.
Asta înseamnă că planeta noastră se învârte în jurul axei la fel ca Soarele. Singurele excepții din sistemul nostru solar sunt Venus și Uranus, care se învârt în sensul acelor de ceasornic. Pământul se învârte în această direcție pentru că așa s-a format sistemul solar, potrivit teoriei Big Bang.
Singura posibilitate ca Terra să-și schimbe direcția de rotație în jurul axei ar fi în urma unui cataclism, în care Pământul ar fi lovit de o altă planetă, dar atunci, tot ce-i viu ar dispărea, deci scoatem din ecuație această teorie.
Imaginează-ți că planeta noastră ar înceta pur și simplu să se mai rotească așa cum o face acum și ar lua-o în sens invers.
În mod paradoxal, schimbările care ar surveni pe planetă n-ar fi așa evidente, cel puțin nu la început. Din fericire, nu s-ar produce nicio catastrofă și nu, nici nu ne-am întoarce în timp, așa cum ai văzut în filmele animate cu Superman.
Prima și cea mai evidentă schimbare ar fi modul în care Soarele ar apune și ar răsări. Intuitiv, Soarele ar răsări în vest și ar apune în est, exact pe dos cum ai fi obișnuit și cum se întâmplă de miliarde de ani.
Dar durata unei zile ar fi tot de 24 de ore, deci nici nu ai avea mai mult timp, nici mai puțin, iar modul în care te raportezi la timp n-ar fi deloc afectat.
Nici anotimpurile n-ar suferi modificări (la început). De vreme ce ele sunt consecința mișcării de revoluție a Pământului, adică a rotației sale în jurul Soarelui, anotimpurile și-ar păstra cronologia și durata, în principiu.
Prima care va fi afectată ar fi însă clima. Direcția vânturilor și a curenților atmosferici, denumită Forța Coriolis, ar fi complet dată peste cap. Forța Coriolis este direct influențată de rotația Pământului iar inversarea acesteia ar însemna, implicit, că i s-ar întâmpla același lucru.
Dacă clima se schimbă, și habitatele naturale s-ar modifica radical. În timp ce unele care azi sunt luxuriante ar deveni deșertice, altele, precum cele din emisfera nordică, ar fi afectate de o răcire semnificativă a vremii.
De exemplu, Deșertul Sahara ar putea deveni din nou un platou cu păduri ecuatoriale umede, care ar musti de viață, în timp ce Pădurea Amazoniană ar deveni deșertică. Nordul Europei și al Americii s-ar răci permanent ca urmare a climatelor polare și subpolare din nord care ar aduce vânturi și zăpezi.
Inversarea direcției de rotație a planetei ar influența, de asemenea, și curenții oceanici, ceea ce înseamnă că zonele de coastă ar fi puternic afectate. În mod bizar, estul Rusiei ar deveni un fel de Californie, cu țărmuri stâncoase uscate și vreme caldă și umedă aproape tot timpul anului.
Modificarea habitatelor ar perturba serios și terenurile agricole și, implicit, economia ar putea intra în colaps, iar aviația ar trebui să-și schimbe regulile de zbor.
Prin urmare, niciun factor care menține viața pe Pământ de milioane de ani nu ar trebui să fie modificat, nici măcar direcția de rotație. Totul funcționează în armonie, chiar dacă uneori pare că trăiești în haos.