07 sept. 2018 | 06:30

Noua taxă auto: când vei rămâne fără bani de concediu ca să-ți înmatriculezi mașina

Generalist
Noua taxă auto: când vei rămâne fără bani de concediu ca să-ți înmatriculezi mașina

Este greu să înțeleagă cineva eforturile guvernanților de a introduce o nouă taxă de înmatriculare, una greu de justificat și cu o denumire cât se poate de irelevantă. 

Românii au plătit numeroase taxe auto sau de înmatriculare de-a lungul anilor, cu nume mai mult sau mai puțin originale. În funcție de momentul în care au fost introduse, s-ar putea să fi auzit vreodată de ideea unei taxe de înmatriculare, a unui timbru de mediu sau taxă de poluare. Pe de-o parte, vechile taxe aduceau bani la stat. Pe de altă parte, este puțin probabil să se reflecte vreodată în autostrăzi sau alte beneficii palpabile.

Cu toate acestea, Ministrul Mediului a anunțat că va introduce în curând o nouă taxă auto. Aceasta din urmă a fost detaliată joi de Grațiela Gavrilescu și va intra în vigoare între 1 ianuarie și 31 martie 2019. Spre deosebire de toate celelalte taxe auto pe care am fost nevoiți să le achităm, aceasta nu se va calcula doar pe baza normei de poluare. În schimb, va avea un algoritm complex de calcul în spate ce va include atât capacitatea cilindrică a mașinii, cât și alți parametrii care îi definesc performanța.

„Eu mi-am pus termen și știți că, atunci când îmi pun termen, mi-am luat angajamentul o și fac, ca undeva, până la sfârșitul anului, să găsim forma finală, ca la începutul anului viitor să știm exact ceea ce avem de făcut, cum gândim proiectele de mediu. Să intre în vigoare de la 1 ianuarie, sau poate cu o perioadă de tranziție 31 martie, ca lumea să se acomodeze pentru că așa este normal”, a afirmat Gavrilescu, într-o emisiune la Antena 3.

Ministrul Mediului a încercat să ofere câteva detalii suplimentare pe marginea modului în care va fi calculată, dar nu ne-a jutat foarte mult. „Vrem să fie o taxă nu numai pe norma de poluare, trebuie să te gândești și la capacitatea cilindrică și la tot. Trebuie să avem în vedere toate componentele, ca să nu avem niciun fel de problemă.”

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele