03 mai 2018 | 18:27

NASA vrea să trimită în spațiu un telescop care se asamblează singur

ACTUALITATE
NASA vrea să trimită în spațiu un telescop care se asamblează singur

NASA lucrează la construcția unui telescop uriaș care se va asamblu singur în spațiu. Metoda ar putea fi mult mai eficientă decât trimiterea unui telescop deja asamblat.

Telescopurile sunt instrumente optice extrem de precise și costisitoare. Trimiterea lor în spațiu este o operațiunea foarte dificilă și plină de riscuri. Fără să mai adăugăm costurile imense pentru construcția lui. Distrugerea sau dezafectarea lui în drum spre spațiu ar fi o pierdere semnificativă nu doar pentru buget, dar și pentru știință, pentru că stagnează cercetările.

Atunci când este construit un telescop spațial, fiecare compenentă beneficiază de atenție și teste speciale. Abia când se dovedesc fezabile sunt asamblate. Atunci, celor de la NASA le mai rămâne doar să pună telescopul pe o rachetă cu un rezervor uriaș plin cu combustibil deosebit de inflamabil pentru a-l trimite în spațiu. E ca și cum ți-ai pune cel mai scump dispozitiv electronic pe o bombă amorsată. O mulțime de lucruri ar putea merge prost.

Ca soluție de diminuare a riscurilor, cercetătorii s-au gândit să trimită telescopul pe bucăți, componente ce vor avea capacitatea de a se asambla singure odată ajunse pe orbită. În plus, nu e necesar să se asambleze complet în câteva minute. Componentele vor fi programate și trimise pe orbită la intervale de timp diferite, de luni, poate chiar ani. În acest fel, va putea fi construit un telescop mult mai performant și riscurile de a fi distrus scad.

Proiectul se află deja în prima fază și e supervizat de 16 oameni de știință americani ai NASA. Aceștia ne informează că abia peste nouă luni vor putea spune dacă proiectul trece sau nu în faza a doua, în funcție de rezultatele testelor de fezabilitate.

Dacă NASA duce la îndeplinire acest proiect, va fi făcut un pas înainte în cercetarea spațială. Telescopul final ar trebui să aibă circa 30 de metri lungime. Va fi cel mai mare telescop trimis vreodată în spațiu, iar aici, mărimea chiar contează pentru că pot fi incluse lentile și oglinzi mai precise.